in

Ивайло Калфин: Пламен Николов ще бъде в една много трудна ситуация

973f59b70 kalfin12

Правителство най-вероятно ще има, но от там нататък започва трудното време на парламентарната работа. Това каза пред БНТ бившият вицепремиер по външните работи и министър на труда Ивайло Калфин.

Според него правителството може да изкара и дълго време и дори да изкара пълен мандат, но не и без правенето на компромиси. По думите му нито една от партиите в парламента няма интерес да отиде на нови избори.

„Когато искаш да правиш правителство на малцинството без да имаш ясна програма какво точно трябва да подкрепят останалите, не само отделни политики, без да направиш едно цялостно мнозинство, няма как да се получи“, каза Калфин.

Той коментира и кандидата на „Има такъв народ“ за министър-председател. Калфин обясни, че макар да не го познава, Пламен Николов ще се окаже в една много трудна ситуация, заради липсата на парламентарно мнозинство.

„Премиер, който няма подкрепа в парламента, ще бъде всеки един ден с оставката си в джоба и на прага да си тръгне. Той не може да прави дългосрочни политики – нещо да го започнеш и да го свършиш. Това ще бъде управление ден за ден“, каза Калфин.
Задочни спорове: Политически сблъсък на тема „Кабинет“

По думите му обективният интерес е да има правителство. Въпросът не е в това дали то ще се създаде, а как ще работи то.

„След тази подкрепа, особено с правителство на малцинството, парламентарната група на „Има такъв народ“ ще попадне в един капан, в който за всяко гласуване, ще трябва да ходи и да търси да събира гласове. И това става с компромиси, което означава че те оттук нататък влизат в една безкрайна работа с компромиси“, каза Ивайло Калфин.


По време на разговора Калфин коментира и темата за доходите и пенсиите.

„В България, ако погледнем генерално темата, свързана с доходите и пенсиите, то те трябва да се увеличават и да се увеличават бързо, защото ниските все още доходи в България водят до много проблеми – включително изтичане на работна ръка, социални проблеми и т.н.“, обясни той.

Според Калфин темата за увеличаването на доходи е смислена и не струва задължително пари, а предложението на служебното правителство по казуса е много добро.

„Това е по-справедлив начин, защото той дава тежест на година стаж. При изчисляването на пенсиите също не трябва да се забравя кое да се направи първо и кое след това“, допълни още Ивайло Калфин.

Споделете тази публикация с вашите приятели!

Какво мислиш?

Публикувано от 1DEN.BG

bc6264ca0 miroluba benatova2

Миролюба Бенатова: Идва ред на мантрата, че „предсрочните избори ще върнат Борисов на бял кон“

20210802 103722

Мария Стайкова: Слави се прави на важен и се сърди, че не му пляскат за всяка глупост!