in

Иван Брегов: Тръгва тежка отбранителна линия за мега хипер защита на Иван Гешев

Тръгва една много тежка отбранителна линия за хипер защита на главния прокурор. Ангажиран е целият ресурс, който е отбранителната линия на главния прокурор, а обществото ни все пак издържа тази съдебна власт и този главен прокурор и е необходимо да знаем какво вършат в крайна сметка. Това каза пред Българското национално радио Иван Брегов от Правната програма на Института за пазарна икономика.

Той е на мнение, че като общество следва да подкрепяме тези прокурори, които, ако намерят някаква смелост, биха упражнили професионалните си задължения да разследват главния прокурор.

„Ако има достатъчно данни, те са длъжни да разследват деянията на който и да било, включително главния прокурор“, отчете Брегов.

Той е песимист:

„Начинът, по който ще се развие кариерната съдба на този редови прокурор, при когото ще отиде преписката за Гешев, е изцяло подчинен на самия Иван Гешев и на прокурорската колегия, зависима от Иван Гешев. Оттук нататък дали създаваме институционални предпоставки този редови прокурор да бъде спокоен за професионалното си бъдеще и да има някаква сигурност относно своя професионален статус, имам съмнение, че е така.“

„Когато се обявява нещо по отношение на държавния глава, това необходимо внимание е задължение на главния прокурор, защото имаме твърде уязвимо лице, което се ползва с имунитет. И когато редовият прокурор не знае това, е важно да се проследи къде се прекъсва веригата – кой е бил длъжен да му упомене това негово задължение, кой не си е свършил тази работа, да видим къде се прекъсва веригата на отговорност. Ако тя стига до най-високо ниво, нека го разберем от едно разследване“, коментира Иван Брегов.

За пореден път мнозинството във Висшия съдебен съвет отказа да изпълни законовите си правомощия, подчерта Иван Брегов след дискусията във ВСС миналата седмица по поисканото отстраняване на главния прокурор. Според него акцент трябва да бъдат и редовите членове на ВСС „и как може да им бъде потърсена отговорност“. Брегов уточни, че процедурата за отзоваване е сравнително трудна и „едва ли би могло да се случи“.

„Огледалната процедура стои за избраните от Народното събрание. Ако сега се заявява някаква нова опозиция, която има тежки претенции да бъде такава, може да потърси отговорност на избраните от нея представители в Съвета и да се опита поне да инициира някакво изслушване“, смята Брегов.

Той не вижда реални действия от страна на мнозинството, на ИТН, „да се вълнуват пряко от главния прокурор“ и смята, че исканията на ДБ и ИБГНИ може да не бъдат широко застъпени сред останалите парламентарни групи.

Брегов прогнозира, че „ще се отърват от специализирания съд и прокуратура и ще кажат – това е на този етап съдебната реформа, за повече си излъчете мнозинство“.

Единственото мнозинство, което може да се събере, е около Закона за съдебната власт, смята Иван Брегов.

Фрог Нюз

What do you think?

24 Points
Upvote Downvote

Written by 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината.

Заповядайте прочетете полезна информация и тук:

1den.bg - Един ден бг ( 1ден / edin den)

topnovini.eu - Топ Новини  ( top novini )

mneniqta.com - Мненията ком ( mneniyata com )

Новини от България и света - Новините днес - ( novinite-dnes.bg )

Мрежата.ею - Новинарски уебсайтове

55149985 303 - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - Евгени Манолов: И по-зле ще става,горкичкия още не може да осъзнае,че е аут от политическия живот!

Евгени Манолов: И по-зле ще става,горкичкия още не може да осъзнае,че е аут от политическия живот!

bc7aa370a gulub donev nova - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - Целта на скока на пенсиите – по-добро качество на живот за бъдещите пенсионери

Целта на скока на пенсиите – по-добро качество на живот за бъдещите пенсионери