Home » България » Иван Таков: Внасяме доклад за допълнително финансиране до 1 млн. лв. за програмата „Топъл обяд“

Иван Таков: Внасяме доклад за допълнително финансиране до 1 млн. лв. за програмата „Топъл обяд“

Сподели новината

Поемаме ангажимент да внесем доклад за допълнително финансиране до 1 млн. лв. по Програмата за храни и основно материално подпомагане, Процедура „Топъл обяд“. Това заяви лидерът на столичните социалисти и председател на групата на Местна коалиция „БСП за България“ Иван Таков по време на днешната сесия. С допълнителното финансиране от Столична община цената на един топъл обяд за възрастните хора от 3,20 лв. ще бъде повишена на 6,00 лв. На днешната сесия беше прието удължаването на програмата за 2024 и 2025 година. Така районните администрации на проектните дейности по Операция „Топъл обяд“, Програма за храни и основно материално подпомагане 2021-2027 г., съфинансирана от Европейския социален фонд, ще продължат да я изпълняват.

„По време на заседанието на комисията по „Финанси и бюджет“ протече достатъчно задълбочена дискусия по този доклад. Вече направихме изчисление и стана ясно, че ще са необходими между 750 000 и 1 милион лева съфинансиране от страна на Столична община, за да увеличим цената на един топъл обяд на 6,00 лв., коментира Иван Таков. – Това въобще не е толкова висока сума, за да може възрастните хора да се хранят качествено и здравословно. Затова предложих да изготвим доклад за това допълнително финансиране. Така или иначе ни предстои да гледаме бюджета. Няма да е проблем да отделим 1 милион лева за тази наистина смислена и добра инициатива“.

Общинският съветник от МК „БСП за България“ Станислав Младенов смята, че е унизително общинските съветници да се съгласят цената на един топъл обяд за възрастните хора да остане на цена 3,20 лв. „Освен продуктите, изготвянето на обяда, в тази цена влизат и транспортните разходи, обясни той. – Срамота е изобщо да говорим за подобна сума и да смятаме, че се грижим за една от най-уязвимите групи в българското общество. Освен това не може да има еднакъв подход за райони като Нови Искър, където транспортните разходи са много по-големи в сравнение с тези за „Надежда“ или „Връбница“, например. Повече от възмутително е да се намират пари за ремонт три пъти на жълтите павета, а да не се погрижим за храната на възрастните хора“.

В началото на днешното заседание на СОС Иван Таков призова общинските съветници от ПП-ДБ-СС и ГЕРБ да престанат с дребните заяждания помежду си и да започнат работа по същество. „Почвате да ставате абсолютно нелепи, обърна се той към колегите си от двете политически групи. – Не зная какво ви става, но в началото на март да се карате за коледна украса и декорации в града не е нормално. Стегнете се малко и нека да работим по същество. От близо три месеца имаме два изключително важни доклада, които ние държим да бъдат разгледани най-скоро. Единият е за четвъртото споразумение със „Софийска вода“, а другият – да бъде изготвен правен и финансов анализ на общинското дружество по чистота. От 2019 година се борим този доклад за види бял свят. И няма да се откажем, колкото и време да е необходимо за изготвянето на този анализ“.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар