in

Ива Митева обясни защо не свика извънредно заседание в НС

Според Конституцията има седем дни, в които председателят на Народното събрание е длъжен да свика извънредно заседание. Не го свиках, тъй като Народното събрание е постоянен орган, а чл. 78 от Конституцията е по -скоро изключителен начин.

С постоянен парламент, който има своите редовни сесии и сесии и няма нищо извънредно, не мисля, че е необходимо. Ако бях свикал извънредно заседание в нарушение на правилата, щях да бъда обвинен в злоупотреба с власт, затова не го направих. Това каза председателят на 46 -ото Народно събрание Ива Митева пред Би Ти Ви по повод отказа да се свика извънредно заседание на парламента. “Това е законопроект за второ гласуване и правилата са ясни, че трябва да са изминали 72 часа и докладите е трябвало да бъдат раздадени на депутатите, за да се запознаят с тях и да се подготвят за дебата. Ако колегите бяха задължили президента на Комисията по правни въпроси да представи доклада в петък, тогава този срок щеше да изтече. Ако бяха поискали да се гласува извънредно заседание тогава, това можеше да се случи “, добави тя.

Ива Митева каза още, че президентът няма да бъде в нарушение на Изборния кодекс, ако издаде указ за разпускане на Народното събрание в следващите два дни, както и че в Конституцията се казва също, че изборите трябва да се проведат в рамките на 2 месеца, няма противоречие с него, както са направили конституционалистите. Председателят посочи също, че едно от добрите неща за краткия живот на 46 -ото Народно събрание е, че то не отвори Изборния кодекс, тъй като предишните избори бяха проведени по честен и прозрачен начин.

Митева посочи и нещата, които са я разочаровали в настоящия парламент. “Разочарован съм от тона и отношението между моите колеги. В началото, когато имаше опити да има правителство, изглежда имаше диалог между нас. Това, което ме разочарова сега, е нивото, на което сме паднали” тя каза. Ива Митева каза, че парламентарната група на “Има такъв народ” е единна и самата тя не е получавала покани да се присъедини към редиците на друга политическа сила.

What do you think?

24 Points
Upvote Downvote

Written by 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината.

Заповядайте прочетете полезна информация и тук:

1den.bg - Един ден бг ( 1ден / edin den)

topnovini.eu - Топ Новини  ( top novini )

mneniqta.com - Мненията ком ( mneniyata com )

Новини от България и света - Новините днес - ( novinite-dnes.bg )

Мрежата.ею - Новинарски уебсайтове

zx952y526 3957249 - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - Методи Лалов е сезирал Софийската градска прокуратура и главния прокурор Иван Гешев за извършени престъпления във връзка с дейността на председателя на СГС Алексей Трифонов

Методи Лалов е сезирал Софийската градска прокуратура и главния прокурор Иван Гешев за извършени престъпления във връзка с дейността на председателя на СГС Алексей Трифонов

2021 09 15 03.18.59 - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - Иван Гарелов: Демокрацията у нас започва да губи позиции

Иван Гарелов: Демокрацията у нас започва да губи позиции