Home » България » Икономист предупреди: Няма финансово спокойствие за българите

Икономист предупреди: Няма финансово спокойствие за българите

Сподели новината

Един от основните въпроси, свързани с демографската криза, е осигуряването на финансово спокойствие. Другият е недостигът на места в яслите и детските градини. Това каза Атанас Кацарчев, главен икономист на КТ „Подкрепа“, в студиото на NOVA NEWS.

„Жизненият минимум за един човек за тази година е около 1500 лева месечно. Говори се, че инфлацията намалява, но това не е дефлация. Цените продължават да растат от висока база, бавно, но сигурно. Доходът почти не мърда и жизненият стандарт отива надолу“, каза Кацарчев. Той поясни, че ниската раждаемост до голяма степен се определя точно от финансовите проблеми на хората.

Икономистът запита как се справят семействата, в които родителите получават по 500 или 900 лв. заплата или само един от тях работи.

Кацарчев коментира и темата с протестите на служителите в градския транспорт. Той поясни, че в момента се обсъжда дали ще има ефективна стачка. Икономистът поясни, че исканията са за по-голям ръст на заплатите и по-добри условия на живот.

Кацарчев каза, че ако има „внос на работници“ от други страни, това ще доведе до неконкурентност на пазара на труда.

Икономистът коментира и недоволството на медиците. Той акцентира на недостига на медицински сестри и проблемите в обучението на здравните работници. Кацарчев запита защо е необходимо да съществуват толкова много болници. „Няма никаква политика по отношение на здравеопазването, която да има отношение и към демографията“, подчерта той.

Поставете оценка:
1

Оценка 1 от 3 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар