Home » България » Илия Проданов: Протестите на земеделците не са лобизъм, а борба за оцеляване

Илия Проданов: Протестите на земеделците не са лобизъм, а борба за оцеляване

Протестите на земеделците не са някакъв лобизъм, а са борба на сектора да оцелее. Това каза в „Денят започва“ Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

„Не мисля, че става дума за борба на лобита, а за борба на селскостопанския сектор да оцелее и да запазим основно храните, които слагаме на българската трапеза. Политиката, която в момента прилага българската държава, не помага за това много голяма част от производствата на храни в България да бъдат устойчиви. Имам предвид производство на плодове, зеленчуци, зърнопроизводство, пчелен мед, мляко месо. Имаме прекрасна даденост да имаме всичко българско на масата, а водената политика към момента не помага за това“, заяви Проданов.

Според него проблемът не е само вносът на зърно от Украйна. Но ако другите държави търсят решение с протекционизъм, ние дори не виждаме проблем.

Според Яни Янев, председател на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти България, обаче има нужда от вноса на слънчоглед от Украйна, тъй като производството ни не е достатъчно.

„България има капацитет да преработи два пъти повече слънчоглед. Последните години капацитетите нарастват. По отношение на забраната, България нямаше основание да въведе тази забрана още през месец април, защото до този момент бяха внесени около 400 000 тона, при внос 1,4 млн. тона при предишната реколта. Забраната няма никакво значение на цените на слънчогледа. Преработвателите обаче разчитат на суровината и от Украйна, за да запълнят капацитетите си“, каза Яни Янев.

В разговора се включи и председателят на Асоциацията за защита на потребителите Пейо Майорски:

„Смятаме, че всяка намеса в свободния пазар го изкривява до такава степен, че каквито и мерки да бъдат взети, какъвто и да бъде резултатът от мерките, винаги минава през джоба на потребителите. Това е основният проблем. Смятаме, че най-добрата регулация е самият пазар.“

Поставете оценка:
2.5

Оценка 2.5 от 21 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар