Home » България » Интелектуалци искат да пратим оръжие в Украйна
d0b8d0bdd182d0b5d0bbd0b5d0bad182d183d0b0d0bbd186d0b8 d0b8d181d0bad0b0d182 d0b4d0b0 d0bfd180d0b0d182d0b8d0bc d0bed180d18ad0b6d0b8d0b5 - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - Интелектуалци искат да пратим оръжие в Украйна

Интелектуалци искат да пратим оръжие в Украйна

България трябва незабавно да предостави реална военна помощ на Украйна! Ние оценяваме предложението, направено от президента Радев за предоставяне на “каски и бронежилетки за цивилното население” като цинично и обидно за украинския народ. Като народни избраници, Вашето мълчание по този въпрос за нас е безотговорно и недостойно.

Това се казва в обръщение до народните представители от 47-то Народно събрание, подписано от десетки български интелектуалци, цитирано от news.bg.

Позицията е подкрепена от Иван Сотиров, Горан Благоев, Евгени Михайлов, Васил Свиленов Геогиев – Васко кръпката, Даниела Горчева, Д-р Любомир Канов, Ибрахим Рунтов, Проф. Евелина Келбечева, Проф. Вили Лилков, Жеко Стоянов, Кап.I-ранг Васил Данов, Николай Ненчев, О.з.ген Съби Събев, Проф. Милена Стефанова, Николай Василев, Нора Кавалджиева, Доц. Момчил Дойчев, Георги Боздуганов, Стойко Стоянов, Доц. Валерия Кардашевска, Иван Бутовски, Красен Станчев, Айгюл Джамбазова, Христо Кирчев и Спас Димитров.
В писмото си, те настояват, че предоставянето на оръжие за защита на украинското небе и земя от агресора ще бъде не само израз на солидарност с Украйна, но и категорично действие в защита на българския национален интерес.

В този съдбовен момент ние имаме уникалната възможност да съчетаем проявата на солидарност с ударна подмяна на морално остарялото съветско въоръжение с модерно оръжие, което е съвместимо и годно за реализиране на колективната ни сигурност в рамките на НАТО. Словакия получи първите компоненти на американската система за противовъздушна отбрана “Пейтриът”, а ние ревниво пазим съветските реликви като спомен от хомота стар, защото Вие нямате куража да се противопоставите на предателския натиск на тези политици, които още се кланят на московския си господар, възмущават се интелектуалците.
Има моменти, в които човек не може да бъде безучастен. Когато има сблъсък между злото и доброто, между хуманизма и безчовечието, между насилника и жертвата, не може да заемеш неутрална позиция, защото така ставаш съучастник на насилника, убедени са те.

Подписалите припомнят и събития от най-новата ни история, като датата 5 септември 1944г., когато “България беше нападната и окупирана от Сталин, въпреки че поддържаше дипломатически отношения със СССР”, а също и спасяването на българските евреи, когато “български народни представители застанаха в защита на българските евреи без да се уплашат от Гестапо и така…те изпълниха своя дълг към България и човечеството.
Припомняме, че официалната позиция на властите ни е, че няма решение страната да изпраща оръжие на Украйна.

Специализираната прокуратурата обаче започна проверка по сигнали на граждани за думите на депутатът от “Възраждане” Елена Гунчева, които предизвикаха и международна реакция. Проверката е дали Елена Гунчева е извършила престъпление по Глава първа от Наказателния кодекс (чл. 98), съобщават от обвинението. Думите на Елена Гунчева всъщност за публични – нейна позиция във “Фейсбук” от 18 март.

Бих искала да предупредя официалните български власти, че доставките на оръжия (включително от съветски произход) и боеприпаси за украинските националисти едва ли ще добави оптимизма за двустранния диалог, който засега и без това е влошен. Това заяви миналата седмица руският посланик в България Елеонора Митрофанова.
На 18 март българското външно министерство обяви десет руски дипломати за персони нон грата с традиционната формулировка (“дейности, несъвместими със статута им”) и им даде 72 часа да напуснат страната. От посолството на Русия в София възприеха това “като изключително неприятелски акт”, като подчертаха, че руската страна си запазва правото да отвърне.

Поставете оценка:

1.3

Оценка 1.3 от 10 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

2022-03-30

Твоят коментар Cancel reply

x

Check Also

Слънчева сряда, по-хладно по Черноморието

Днес ще преобладава слънчево време, с повече облаци в следобедните часове в западната половина от ...