Home » България » ИПБ пита Цеков дали прикрива злоупотреби при изграждането на тунел „Железница“

ИПБ пита Цеков дали прикрива злоупотреби при изграждането на тунел „Железница“

Сподели новината

От ИПБ твърдят, че са алармирали АПИ за възможни нередности още преди Европейската прокуратура да започне разследване за присвояване и пране на пари от фирма, участвала в строежа на тунела.

От ИПБ изпратиха отворено писмо до медиите, в което се казва:

„През м. февруари 2024 г. в Института за пътна безопасност (ИПБ) постъпи информация, че при изграждането на тунел „Железница“ са разплащани от АПИ дейности, които не са извършени. На 11 март 2024 г. с писмо по реда на ЗДОИ (Закона за достъп до обществена информация – бел. ред.) поискахме да ни бъде предоставен работен проект и количествено-стойностни сметки за строително-монтажни работи на тунел „Железница“. На 26 март 2024 г. председателят на УС на АПИ г-н Ясен Йорданов ни отговори, че АПИ не може да ни предостави работен проект и КСС към него“, посочват в писмото си от института.

На 01.04.2024 г. се разбра, че Европейската прокуратура провежда претърсвания в офисите на фирмите, участвали в изграждането на тунела, за извършени злоупотреби с финансови средства на Европейския съюз. „По същото време в националните медии Вие ни информирахте, че не знаете за никакви нередности при строежа на тунела. От гореизложеното става ясно, че Институтът за пътна безопасност е информирал АПИ, че има данни за извършени финансови нередности при разплащането на строителството. Въпреки това председателят на УС на АПИ отказва да предостави информация“, пишат още от ИПБ и задават въпроси на Андрей Цеков:

1. „Защо АПИ прикрива количествено стойностните сметки, от които може да бъде разбрано има или няма злоупотреби?

2. Вие уведомен ли сте за получения сигнал в АПИ от ИПБ за нередности при изграждането на тунела, свързани с финансови злоупотреби?

3. Вие участвате ли в прикриването на финансови злоупотреби при изграждането на тунел „Железница“?

4. Каква отговорност ще потърсите от назначения от Вас председател на УС на АПИ за това, че прикрива обществена информация, касаеща злоупотреби с европейски средства?“

Поставете оценка:
4.5

Оценка 4.5 от 8 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар