Home » България » Йотова: Кабинетът не е предизборен щаб, а нормално правителство

Йотова: Кабинетът не е предизборен щаб, а нормално правителство

„Не е истина, че няма да се кандидатирам за втори мандат за президентските избори. Разговаряли сме много с президента на темата, слухове винаги ще има, започва кампания и е нормално да има такива твърдения“.

Това каза в предаването „Денят на живо с Наделина Анева“ по NOVA NEWS вицепрезидентът Илияна Йотова.

Според нея вероятно единствено ръководството на ГЕРБ смята, че служебният кабинет действа като предизборен щаб на президента.

„Няма как този кабинет да бъде щаб на когото и да е било. Такова нещо може да се твърди от хора, коиото не са чели Конституцията. Това е нормално правителство, което не подлажи на контрол от парламент, защото няма такъв. Ако някой ви каже, че единствената задача на служебен кабинет е да организира изборите, не му вярвайте“, допълни още Илияна Йотова.

За вътрешния министър Бойко Рашков Йотова заяви, че той е човек, който вдъхва доверие, но на негово място тя би отнесла случая с предполагаеми негови думи към прокуратурата.

Според Илияна Йотова предстоящите избори ще бъдат едни от най-честните от много време насам, тя се надява да е така и да се формира стабилен кабинет, който да определи приоритетите на България за следващите години, защото стоим твърде незавидно в момента.

Вицепрезидентът се страхува от твърденията, че няма ляво и дясно, защото тогава има опасност да се защитават интереси, които не са ясни.

„Не могат всички за да седната на една маса и да се договарят“, каза тя и добави, че и идеята на ДПС за експертно правителство не е такава, те имат приоритети, предимно в областта на икономиката.

За Йотова скачането от избори на избори няма да подобри положението на българите, а широката лява коалиция е знак за събирането на нещо, което не е трябвало въобще да бъде разделяно. Относно отсъствието на Татяна Дончева от лявото обединение, тя смята, че не е драма, но в нейното движение са хора, които са насочени повече в ляво-център, но важното е, че е имало разговори с тях.

За политиката на БСП към „Има такъв народ“, Илияна Йотова бе категорична, че на левицата не трябава да се гледа като на партия, която се моли на някого да направят коалиция.

Тя сподели, че не бива да се обобщава и определя като цяло една партия за статукво, защото в такива организации има много и различни хора, които са твърде далеч от статуквото.

„Невъзможно е позицията на България спрямо РС Македония да се промени без парламент, а няма и какво да се променя от страна на България“, категорична бе Йотова.

За нея не би трябвало присъединителните прпоцеси към ЕС да се правят по двойки.

„Въпросът е открит, но се връща европейският тон в разговорите. Темата за Македония е важна и няма въпрос, по който да сме така обединени“, допълни вицепрезидентът.

По инцидента с американските командоси, които нахлуха в частен цех, вицепрезидентът заяви, че цялата ситуация е смущаваща.

А идеята да имаме Национален културен институт извън страната по примера на „Гьоте институт“ и други, Илияна Йотова коментира като заяви, че това е нужно, тъй като трябва да отговорим на призива на много културни дейци извън страната, но и особено на историята си, която ни задължава.

Какво мислиш по темата?

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената