Home » България » Йотова: При преброяването в Северна Македония от българите са искали документи за произход
d0b9d0bed182d0bed0b2d0b0 d0bfd180d0b8 d0bfd180d0b5d0b1d180d0bed18fd0b2d0b0d0bdd0b5d182d0be d0b2 d181d0b5d0b2d0b5d180d0bdd0b0 d0bcd0b0 - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - Йотова: При преброяването в Северна Македония от българите са искали документи за произход

Йотова: При преброяването в Северна Македония от българите са искали документи за произход

България няма да каже „да“ за членството на Северна Македония в ЕС, докато не са гарантирани правата на българите. Това заяви в Охрид вицепрезидентът Илияна Йотова.

„Най-накрая българската държава застава зад това да имат работа, да не бъдат сегрегирани напълно тогава, когато потърсят работно място само за това, че декларират, че са от български произход“, посочи като пример тя.

„Доста неща научихме за преброяването. Аз за първи път разбирам, че тази сравнително много малка цифра, която се получи, идва от факта, че на определени места, когато хората декларират български произход, властите са поискали показване на български документи. Това не съществува като изискване предварително, към представителите на етнически групи в Република Северна Македония такива изисквания не са предвидени“, обясни вицепрезидентът.

„Всички институции и ще продължим да работим за защита на тези права. Ще продължаваме да настояваме пред европейските институции, че България няма как да каже „да“ по напредъка за членството на република Северна Македония, докато тези отношения не бъдат регулирани“, заяви Йотова.

По думите ѝ гаранциите за това не могат да бъдат устни. „Пет години след подписване на Договора за добросъседство почти нищо не се е случило в това отношение. За съжаление и в много други части от текстовете на Договора“, отбеляза тя.

Поставете оценка:

4

Оценка 4 от 8 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

2022-04-17

Твоят коментар Cancel reply

x

Check Also

Слънчева сряда, по-хладно по Черноморието

Днес ще преобладава слънчево време, с повече облаци в следобедните часове в западната половина от ...