Home » България » Какъв ще е съставът на служебното правителство?

Какъв ще е съставът на служебното правителство?

Сподели новината

Днес на 11 май президентът ще обяви кой ще поеме отговорността за управлението до предсрочните избори на 11 юли. bTV вече разполага с голяма част от имената на министрите, както и на самия служебен министър-председател.

Служебното правителство ще стане ясно като състав и структура вероятно днес. В съставянето му президентът обяви, че е търсен баланс.

Това, което източници на телевизията посочиха, е, че генерал Стефан Янев – секретар по сигурността и отбраната, почти сигурно ще е премиер. Той беше силов вицепремиер в предишния служебен кабинет на Радев. За министър на вътрешните работи е спряган бившият директор на следствието и на бюрото за контрол на СРС-та Бойко Рашков.

Други двама служебни министри от предишното правителство с Огнян Герджиков отново ще поемат ресорите си – това са секретарят по здравна и социална политика Гълъб Донев, който е вероятният министър на труда и социалната политика и за министър на образованието се готви проф. Николай Денков, който беше начело на Министерството на образованието и науката в предишния служебен кабинет.

С икономически ресори сред вероятните министри са Асен Василев – от служебния кабинет на Росен Плевнелиев с премиер Марин Райков, и неговият колега от Харвард Кирил Петков. Двамата работеха по алтернативния план на президентството за възстановяване на България пред Европейската комисия.

А ето как партиите в парламента коментираха днес задачите на служебния кабинет:

В националния съвет на БСП не са обсъждали номинации на левицата за министри.

„По принцип имаше решение, ако има покана, да се вземе решение от Националния съвет. Покана не е имало, не е имало и решение“, заяви Румен Гечев.

От президентството не са искали експерти от „Демократична България“.

„Очакванията ни са да бъде много по-добро от последното редовно правителство и да си свърши работата по организация на изборите. Цялостна ревизия не може да направи, но това, което може да свърши, е да изкара интересните договори, особено тези, които са по автомагистрали, които са по скандалните пари, които са отпускани за язовири“, коментира Иво Мирчев от „Демократична България“.

От „Изправи се! Мутри вън“ имат позитивни очаквания и работата по сигналите в комисията по ревизията да бъде довършена от служебните министри.

„Да се държат компетентно“, обясни Арман Бабикян.

От „Има такъв народ“ пък очакват служебният кабинет да предотврати течове по неефективни договори и още:

„Няма да има много време да бъде реваншистки, неговата основна функция е да подготви следващите избори, но той ще има време все пак да направи един анализ, една ревизия на статуса на нещата“, каза Иван Хиновски.

„Ако това правителство се вживее в ролята на разследваща комисия, на инквизитор, на някакъв ревизор, което със сигурност не са вменените му по Конституция задължения, това ще означава, че президентът се включва пряко в предизборната кампания на партии, като „Да, България“, като госпожа Манолова и като БСП“, заяви Георг Георгиев.

Според преподавателя по конституционно право служебното правителство може да предприеме ревизия на предишното управление.

„Вижте, това си е изпълнителна власт отвсякъде. Няма значение, че то е служебно правителство, то осъществява изпълнителната власт и има вътрешни механизми, които могат да бъдат задействани в рамките на всяко отделно министерство. Друг е въпросът дали ще има време да бъде направена една такава задълбочена ревизия и дали ще има такова желание в министрите, които ще бъдат назначени“, обясни проф. Пламен Киров.

Професор Киров допълни, че конституционната рамка на функциониране на служебния кабинет е близо 3 месеца. Ако и следващият парламент не излъчи редовно правителство, президентът ще трябва да назначи нова временна власт.

Утре се очаква президентът да назначи с указ служебното правителство и да разпусне с друг указ Народното събрание, като определи дата за изборите, която вече е известна – 11 юли.

Възможно е краят на Народното събрание да се случи без официална церемония и без обща снимка, каквато нямаше и в началото на неговия кратък живот.

Междувременно през почивните дни стана ясно, че и бившият премиер на левицата Жан Виденов също готви свой политически проект.

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената