Home » България » Калин Стоянов за реадмисията: БСП умишлено заблуждава и дезинформира обществото

Калин Стоянов за реадмисията: БСП умишлено заблуждава и дезинформира обществото

Сподели новината

От пресцентъра на МВР разпространиха официална позиция от страна на министър Калин Стоянов по повод разпространени от БСП чрез медиите въпроси.

Публикуваме позицията на министър Стоянов без редакторска намеса:

„Позиция на министъра на вътрешните работи

По повод разпространени от БСП чрез медиите въпроси съм длъжен да уточня следното:

На първо място – некоректното боравене с понятия с цел умишлено заблуждаване на обществото е дезинформация, срещу която всички заедно следва да се борим.

Днес /б.р. вчера/ на проведения парламентарен контрол ясно заявих, че с полета на 08.02.2024 г., съгласно Спогодбата между правителството на България и правителството на Германия за обратно приемане и транзитиране на лица (спогодба за реадмисия), са пристигнали 18 граждани на Сирия и шестима граждани на Република България.

Сирийските граждани са с предоставена международна закрила в Република България в годините назад, даваща им право да пребивават на територията на страната. Те имат издадени български документи за самоличност и удостоверение за пътуване зад граница, с които могат да напускат и да влизат в страната. Именно на това основание сирийците попадат в приложното поле на Спогодбата за реадмисия, а не на Регламент Дъблин, и в изпълнение на нея са приети в България.

Шестимата българи (по рождение български граждани) са извършили престъпление на територията на Германия, за което са изтърпели наложената им там присъда и след получено официално уведомление съгласно чл. 3, ал. 4 от Спогодбата, включително и за това, че са криминално проявени, са върнати в България.

Спогодбата между правителството на Република България и правителството на Федерална Република Германия обхваща връщане както на собствени (български), така и на граждани на трети страни, които имат даден вид легално пребиваване в Република България.

Като държава членка на ЕС България ще продължи да изпълнява всички сключени международни актове, включително Регламента Дъблин и реадмисионните спогодби.

За пореден път апелирам за отговорно отношение и въздържане от неразумна игра със страховете на хората“.

Източник: novini.bg

Поставете оценка:
2

Оценка 2 от 4 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар