Home » България » Калоян Стайков: Прогнози за природния газ и Русия са условни
d0bad0b0d0bbd0bed18fd0bd d181d182d0b0d0b9d0bad0bed0b2 d0bfd180d0bed0b3d0bdd0bed0b7d0b8 d0b7d0b0 d0bfd180d0b8d180d0bed0b4d0bdd0b8d18f - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - Калоян Стайков: Прогнози за природния газ и Русия са условни

Калоян Стайков: Прогнози за природния газ и Русия са условни

„Ако нещо сме научили през последните години, то това е, че всякакви прогнози станаха изключително рисковани, ситуацията много бързо се променя. Затова прогнозите за природния газ и Русия са условни“.

Това каза пред БНР Калоян Стайков от Института за енергиен мениджмънт. И поясни, че плащания в рубли е малко вероятно да се случат, след като плащанията на Русия по външния дълг или на руски компании към външни доставчици не са превалутирани в рубли.

„В условията на сериозни капиталови контроли, каквито има във финансовата система на Русия, няма пазарен курс на рублата. Неслучайно БНБ спря да публикува официалния курс на рублата срещу лева, защото не е пазарен“.
В предаването „12+3“ Стайков допълни:
„Основният проблем, ако Русия спре доставките на природен газ, ще падне върху химическата промишленост и някои заводи, най-големи консуматори на газ. За електроенергийната система не очаквам сериозен проблем. Обикновен проблемът е свързан с топлофикационните дружества, тъй като те са големият консуматор на природен газ. Има доста предизвикателства пред страната ни“.

И посочи алтернативите – американски газ, увеличаване на количествата от Азербайджан, Северна Африка, собствен добив.

„Има варианти. ЕК излезе с общо предложение. Голяма част от компенсирането на намалените доставки от Русия би трябвало да дойде по линия на втечнен газ. Колко е възможно това нещо е въпрос на преговори. Затова е трудно да се правят прогнози“.

Поставете оценка:

1

Оценка 1 от 1 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

2022-03-30

Твоят коментар Cancel reply

x

Check Also

Кирил Петков: Трябва да избираме между зависимост и суверинитет

Със свой коментар в авторитетния немски вестник “Франкфуртер Алгемайне Цайтунг” българският премиер Кирил Петков призовава ...