Home » България » Католиците в България посрещнаха Великден
d0bad0b0d182d0bed0bbd0b8d186d0b8d182d0b5 d0b2 d0b1d18ad0bbd0b3d0b0d180d0b8d18f d0bfd0bed181d180d0b5d189d0bdd0b0d185d0b0 d0b2d0b5d0bb - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - Католиците в България посрещнаха Великден

Католиците в България посрещнаха Великден

В неделя католиците по света честват Възкресение Христово. Над 20 000 души в пловдивска област празнуват на този ден.

“По традиция за Великден първото яйце задължително е червеното яйце. Червеният цвят символизира Христовата кръв. И то се отделя за къщата и се пази до следващия Великден, когато има предание, че по него се гадае каква ще бъде годината”, разказва пред “Нова телевизия” Дияна Начева.

Подготовката за Великден в дома на семейство Начеви от пловдивското село Житница е започнала още от Велики четвъртък с боядисването на великденските яйца и месенето на характерните за Житница маслени курабии. Семейството ще спази традицията на Великден на празничната трапеза задължително да присъства агнешкото месо.

Фамилията с особено вълнение посреща Христовото Възкресение. Точно преди 3-години по това време се сбъдва най-съкровената мечта на Венцислав- да се докосне до папата. Ученикът има честта да служи с главата на римокатолическата църква по време на литургията му в Раковски. Тогава стискайки в ръце снимка на папа Франциск, го моли за автограф и се случва нещо необичайно.

“Бях подготвил тази картичка, държах я в ръцете ми с маркера. Хората около мен ми казваха, че той няма да мине покрай мен, че няма да ми се подпише. Но после, след като мина покрай мен -ме забеляза. Дойде до мен”, спомня си за този вълнуващ ден Венцислав Марков.

“Маркерът в началото не беше разписан. Разписа го на челото ми. След което се подписа на картичката. Аз такъв момент никога не бях изпитвал в живота ми. Нещо стана с мен. Не можех да си стоя на краката”, разказва Венцислав за срещата си с папа Франциск.

Оттогава досега всеки Великден го връща към този спомен. Поглежда и към личния подарък, който папата му прави – броеница, която младият мъж пази и до ден днешен.

Този Великден за католическата църква в Житница ще е по-специален.

“За първи път на Великденската пасхална литургия ще свирим с първия дигитален орган в България. Литургията ще бъде изключително тържествена, защото тогава органът свири тути, тоест всички регистри”, каза Милко Петров.

А днес на Великден семейство Начеви очаква чудото на Възкресение и си пожелава здраве и светлина.

Най-голямата католическа общност в Раковски вече в разгара на Възкресението.

“Този Великден е различен, защото ние сме различни. Празникът е повод да се замислим по какъв начин сме живели и дали се приближаваме към Бог, или се отдалечаваме от него”, каза отец Младен и пожела на всички мир и надежда, защото “има хора, които откровено изповядват, че не вярват в Бог, но няма хора, които живеят без надежда”, каза още отецът.

Поставете оценка:

1

Оценка 1 от 2 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

2022-04-17

Твоят коментар Cancel reply

x

Check Also

Проф. Атанас Семов: Много тежко си разбутахме ценностите

„Народ без памет е население”. Това каза пред NOVA NEWS синът на писателя и народопсихолог ...