in ,

Кирил Петков: Ако премахнем риска от „корупция“ в България, инвестицията ще бъде огромна

4abac88d0 kiril petkov23

Ще създадем механизъм, чрез който всяка община може да получи сертификат за най -добри практики за намаляване на корупцията, ако желае. Инициативата има за цел да гарантира, че най -добрите общини могат да бъдат доказани без корупция. Те ще имат възможност да привличат инвеститори и да бъдат предпазливи от корупционните рискове. Според репортер на Novini.bg, Кирил Петков, министър на служебната икономика, е посочил това в представянето си на съвместната инициатива „Община нулева корупция“ с Transparency International.

Според него, ако инвеститорите имат някакви въпроси, те ще имат допълнителна „точка за контакт“ в случай, че им потрябва. Министърът се надява, че чрез тази инициатива процедурите на общината ще бъдат подобрени и доверието на инвеститорите в безопасността на инвестирането там ще бъде изградено. Министърът посочи, че този процес ще отнеме време и добави, че ще започне с промяна в правителствената антикорупционна стратегия и изрази надежда, че решението на Министерския съвет ще бъде представено в рамките на следващите две седмици за започване на този процес . „Искаме най-чистите общини да бъдат сертифицирани и да привличаме инвеститори с тяхната марка общини без корупция.“ „Благодарим на министъра за подкрепата му. От 2014 г. работим по Индекса за местна почтеност. Необходимо е насърчаване. Добра практика. Механизмът е тестван и ефективен „, каза Transparency International.

Общините, които изразиха желание да се присъединят към плана, са Видин, Русе и Бургас, както ясно се вижда от думите на министър Петков. Кирил Петков добави: „Ще се борим с корупцията с пазарни принципи чрез конкуренция“. „Всяка община има възможност да влезе в тази система и да започне да почиства корупцията“, обясни Петков. „Ако премахнем този риск от България, инвестицията ще бъде огромна“, каза той. Служебният министър на икономиката Кирил Петков изрази притеснението си, че актуализацията на бюджета няма да се случи, и каза, че ако това се случи, Народното събрание ще се провали.

„Когато имаме 2 милиарда допълнителни средства и трябва само да разрешим използването им, можем да се изправим пред предстоящата огромна криза без средства-независимо дали става въпрос за лекари, компании или пенсионери. И двете ще бъдат пълен провал. . Ако това се случи, ще кажа-тези хора изобщо не са си свършили добре работата “, каза министърът. В отговор на въпрос на репортер Петков каза, че е готов да служи като министър в евентуално ново служебно правителство.

Той обяви началото на създаването на механизма-удостоверението „Общински без корупция“. Министърът каза, че в сътрудничество с Transparency International, световния лидер в борбата с корупцията, ще установим механизъм, чрез който всеки град може да получи сертификат за най-добри практики за намаляване на корупцията, ако желае. Той добави, че в тези градове Transparency International ще гарантира, че ако инвеститорите имат въпроси, те ще имат допълнителна „точка за контакт“, за да поискат помощ в случай на проблеми. Министърът се надява, че чрез тази инициатива процедурите на общината ще бъдат подобрени и доверието на инвеститорите в безопасността на инвестирането там ще бъде изградено. Той посочи, че е имало разговори с първите общини, които са искали да бъдат сертифицирани-Видин, Русе и Бургас. Интерес проявяват и други градове. Министърът посочи, че този процес ще отнеме време и добави, че ще започне с промяна в правителствената антикорупционна стратегия и изрази надежда, че решението на Министерския съвет ще бъде представено в рамките на следващите две седмици за започване на този процес .

Споделете тази публикация с вашите приятели!

Какво мислиш?

Публикувано от 1DEN.BG

2021 09 01 15.50.10

Ива Митева: Повечето партии са обединени около президентските избори на 14 ноември

7dabc25303a4b4205f57f9d624f396df 700

Недружелюбна огнена мощ: БСП пита дали Радев подкрепя партията на Петков