Home » България » Кирил Петков: Никой не ми е предлагал да ставам премиер
8eac51501 petkov bgnes - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - Кирил Петков: Никой не ми е предлагал да ставам премиер

Кирил Петков: Никой не ми е предлагал да ставам премиер

Министърът на икономиката каза дали ще става премиер. Никой не се е свързвал с мен за разговори за премиер за бъдещ редовен кабинет. Това заяви служебният икономически министър Кирил Петков на въпрос дали може той да е номинацията на Демократична България за министър-председател.

В интервю за Свободна Европа той бе категоричен, че не би влязал в бъдещо правителство без служебния финансов министър Асен Василев, с когото освен че са приятели, имат и обща визия за финансите и икономиката. От думите на Петков стана ясно, че той много уважава и сегашния образователен министър проф. Николай Денков. Всъщност тримата водеха разговори с екипа на Има такъв народ, с който обаче се разминаха по политики и така те не бяха включени в проектокабинета на Слави Трифонов.

Министър Петков коментира отново темата с Българската банка за развитие (ББР) и кръга от фирми около Делян Пеевски: “За фирми като “Булгартабак” нямаме директна собственост от него, но моите подозрения са, че той е имал влияние при взимането на кредити. Другото нещо е, че адвокатът на г-н Гайтански е собственик на една от другите големи фирми. За тези заеми директно не можем да открием лицата, които познаваме добре от медиите. Но най-важното за мен е каква част от тези пари ние можем да си ги върнем. Повечето са били дадени като големи неправомерни заеми, но то все пак са обезпечени”, заяви той.

“Проблемът ми е за два от кредитите – над 100 милиона лева. Минаваме през портфолиото. Искаме да открием всички странни решения”, каза още икономическият министър, но не пожела да конкретизира фирмите, за които говори.

Предстои изготвянето на пълен доклад и ако се види, че има неправомерни действия, то той ще бъде даден на прокуратурата, разкри още Петков. Все пак той каза, че не става въпрос за “лов на вещици”.

“Но тезата ми е, че рискове са били поемани от страна на тази банка, която нормална банка не би поела. Има зависимости извън банката – на този надзор, който го видяхме по медиите – или са били много оптимистично настроени към бизнесплана на компаниите, или някой им е казал: Давайте тези кредити, на тези банки”, предположи Кирил Петков.

2021-07-20
x

Check Also

Манчестър Сити втора поредна “чиста” победа във Висшата лига, разпиля Борнемут с 4:0

Шампионът Манчестър Сити постигна втора поредна „чиста“ победа през новия сезон в Премиър лийг, след ...