in

Кметът на Пловдив поиска от държавата пари за почистване коритото на река Марица

Община Пловдив настоява правителството да отдели средства за почистване на коритото на река Марица. Това стана с писмо на кмета на града Здравко Димитров до премиера Стефан Янев, съобщиха от пресцентъра на общината.

Искането е за финансиране на неотложните дейности преди пролетното наводнение. В писмото си до министър -председателя кметът информира Министерския съвет / СМ /, че наличието на обрасла и вкоренена растителност в коритото намалява нейната проводимост и създава условия за високи вълни.

„Това състояние представлява огромна заплаха за Пловдив и последващите територии около реката и води до реална опасност от трансгранична екологична катастрофа, предвид близостта на реката до депото в село Калапица“, се казва в писмото на кмета. Той настоява за предоставяне на финансова помощ за спешното премахване на растителността, което е първият етап от цялостното трайно почистване на коритото на реката и подобряването на проводимостта, което възлиза на общо 16 668 000 лева.

Водени са разговори и с представители на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. „Подготвили сме техническо задание, което е договорено с РИОСВ, включително запазването на територии, които попадат под Натура 2000“, каза Здравко Димитров. за справяне с обраслата растителност, защото такава мащабна задача изисква специализирано оборудване, финанси и капацитет.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!
Споделете тази публикация с вашите приятели!

Какво мислиш?

Публикувано от 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg е част от медийна група новинарски сайтове. Медията съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината.

Част от медията са:

1den.bg - Един ден бг ( 1ден / edin den) |

topnovini.eu - Топ Новини  ( top novini ) |

mneniqta.com - Мненията ком ( mneniyata com ) |

Новини от България и света

59163769 303 1

Иван Гешев: Законът за Бюрото по защита е писан на коляно

1afd9bfe43630ddebe9f0d404f52c8e8

Марешки: Не допускайте отново това падение и този фарс