Home » България » Кметът на Пловдив поиска от държавата пари за почистване коритото на река Марица
resize on the fly 1 - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - Кметът на Пловдив поиска от държавата пари за почистване коритото на река Марица

Кметът на Пловдив поиска от държавата пари за почистване коритото на река Марица

Община Пловдив настоява правителството да отдели средства за почистване на коритото на река Марица. Това стана с писмо на кмета на града Здравко Димитров до премиера Стефан Янев, съобщиха от пресцентъра на общината.

Искането е за финансиране на неотложните дейности преди пролетното наводнение. В писмото си до министър -председателя кметът информира Министерския съвет / СМ /, че наличието на обрасла и вкоренена растителност в коритото намалява нейната проводимост и създава условия за високи вълни.

„Това състояние представлява огромна заплаха за Пловдив и последващите територии около реката и води до реална опасност от трансгранична екологична катастрофа, предвид близостта на реката до депото в село Калапица“, се казва в писмото на кмета. Той настоява за предоставяне на финансова помощ за спешното премахване на растителността, което е първият етап от цялостното трайно почистване на коритото на реката и подобряването на проводимостта, което възлиза на общо 16 668 000 лева.

Водени са разговори и с представители на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. „Подготвили сме техническо задание, което е договорено с РИОСВ, включително запазването на територии, които попадат под Натура 2000“, каза Здравко Димитров. за справяне с обраслата растителност, защото такава мащабна задача изисква специализирано оборудване, финанси и капацитет.

2021-09-16
x

Check Also

Египетският парламент одобри 13 нови министри

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси обяви промени в кабинета с цел подобряване работата на ...