Home » България » Корабът „Св.св. Кирил и Методий“ отново поема към Антарктида

Корабът „Св.св. Кирил и Методий“ отново поема към Антарктида

Сподели новината

Военният научноизследвателски кораб „Св.св. Кирил и Методий“ (НИК 421) ще отплава днес от Варна за българската антарктическа база „Св.Климент Охридски“ на остров Ливингстън, предаде БТА. Тържествената церемония по изпращането му ще започне в 13:30 часа на Морска гара, информираха от Висшето военноморско училище (ВВМУ).

Основната задача на кораба за това плаване ще бъде да пренесе конструкцията на новата модерна лаборатория за българските антарктици, каза за БТА началникът на ВВМУ флотилен адмирал проф. Боян Медникаров. Освен това благодарение на НИК 421 те ще имат възможност да правят проучвания не само на остров Ливингстън, но и на остров Смит, който също е част от архипелага на Южните Шетландски острови.

В определени етапи от пътуването, като практиканти на борда ще се качат 24 курсанти с няколко ръководители. Очаква се при това плаване корабът да спре за пръв път в най-южния град на планетата – Ушуая, на Огнена земя. По обратния път на кораба към България е предвидено и посещение в град Комодоро Ривадавия, Аржентина.

Поставете оценка:
2.6

Оценка 2.6 от 5 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар