Home » България » Кънчо Стойчев: Възможно е ИТН да измести ГЕРБ, но това нищо няма да даде

Кънчо Стойчев: Възможно е ИТН да измести ГЕРБ, но това нищо няма да даде

Сподели новината

Възможно е ПП „Има такъв народ“ да измести ГЕРБ като първа политическа сила, но това нищо няма да даде. Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ социологът Кънчо Стойчев.

Според него е трудно да се говори за свършена работа в 45-то Народно събрание, защото то е функционирало само 9 дни, но независимо от това този парламент освен най-късият ще остане в историята, тъй като той трасира една промяна, която започва в България. Не толкова самият парламент, а приключилите избори, които са сформирали този парламент, категоричен бе социологът.

„Както всички виждаме, след многогодишно управление ГЕРБ няма да е в състояние да управлява или да управлява по начина, по който беше досега, т.е. промяната започва. Тази промяна няма да е нито бърза, нито лесна. Трудно ще се съставят правителства оттук нататък поне в следващите години.

След изборите, които ни очакват след 2 месеца, аз не считам че по-лесно ще се създаде правителство. Така че тази промяна, за която говоря, тя трябва да започне и в самите партии, за да можем да не си играем на избори безкрайно и до дупка, както казват, най-добре е още в предизборната кампания всички партии, без нито едно изключение, да сменят ракурса и начина на разговор с обществото.

То трябва да бъде не какво няма да правят, не с кого няма да работят при никакви обстоятелства, а какво трябва да се направи и с кого могат да го направят. Това е конструктивният начин“, каза още той.

Според Кънчо Стойчев тези два месеца няма да бъдат пропилени напразно, ако започне този широк диалог в обществото, за да може да се изкристализират 3, 5, 8 , 10 – колкото е възможно повече ключови пунктове за промяна, при които да имаме договорени мнозинства, за да може един следващ парламент, първо – да може да състави правителство, второ – да започне много бързо да осъществява тази промяна, а не отново да бъдем тласнати към трети избори.

Кризата можем да я избегнем, ако именно чрез изборите създадем обстановка, която да може бързо да се състави убедително мнозинство с ясна, бърза програма. Нереалистично е следващо правителство да изкара дълъг и цял мандат, категоричен бе Кънчо Стойчев.

„Най-реалистично би било едно следващо правителство да изкара един 12-месечен мандат и да се продължи отново с избори, докато страната наистина бъде реформирана.

В страната трябва да се направят огромни, множество реформи и устойчиво управление, дългосрочно в ситуация на дълбоки реформи е невъзможно. Затова трябва да имаме къси управления, които да не се отклонят от реформаторската дейност“, каза още социологът.

Според Кънчо Стойчев се преувеличава ролята на служебното правителство, защото тя е ясно разписана и има една единствена цел – да направи изборите.

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената