in

Лаура Кьовеши: Няма чисти държави!

e9123c4f55ff4540860f89ecca6e2077

За първи път престъпленията срещу финансовия интерес на ЕС ще бъдат разследвани по интегриран стратегически начин, коментира първият европейски прокурор

Лаура Кьовеши знае много за борбата с измамите и корупцията във враждебни условия. Тя оглавяваше дирекцията за борба с корупцията в Румъния от 2013 г. до 2018 г., когато беше принудена да напусне от тогавашния правосъден министър.

Докато беше на поста си, тя подвеждаше под отговорност за корупция и други провинения бивши министър-председатели, министри, депутати и кметове, пише онлайн изданието EUObserver.com, предава Investor.bg.

Кьовеши беше и първата жена и най-младият главен прокурор в историята на Румъния. Тя беше толкова ефективна, че тогавашните политически лидери в нейната страна дори лобираха срещу нея по време на процеса на подбор на първия главен прокурор на Европейския съюз (ЕС).

Във вторник (1 юни) нейният нов офис – Европейската прокуратура, започна своята дейност в Люксембург. Задачата на институцията е да защити по-добре финансовите интереси на ЕС чрез борба с трансграничните измами с ДДС, прането на пари и корупцията.

За първи път престъпленията срещу финансовия интерес на ЕС ще бъдат разследвани по интегриран стратегически начин от прокуратура с наднационална юрисдикция„, коментира Кьовеши пред журналисти.

Централният офис има 22 европейски прокурори, които ще наблюдават дела от държави членки и ще одобряват основните решения в рамките на разследване, като например обвинителни актове. Прокуратурата има и мрежа от 140 европейски делегирани прокурори, които се намират в столиците на държавите членки, но работят за службата в Люксембург съгласно техния собствен наказателен кодекс.

Няма чисти държави. Сега ще имаме един и същи подход за всички европейски делегирани прокурори, за да се установят тези дела, и разследването по тях ще бъде приоритет“, допълва тя.

Кьовеши допълва, че има огромни несъответствия между страните. Някои държави имат пет или шест случая годишно, други стотици.

Пет държави от ЕС решиха да не се присъединяват към службата, включително две страни, които са под наблюдение на ЕС за нарушаване на принципите на правовата държава – Унгария и Полша.

Ако се установи престъпление в държава членка, която не участва в Европейската прокуратура, агенцията на ЕС за борба с измамите Olaf може да проведе административно разследване в тези страни, а прокуратурата да се включи. „Разбира се, ефективността и защитата на парите на ЕС биха били по-високи, ако всички страни от ЕС участваха в прокуратурата, но това е тяхно решение. Надявам се, че нашата дейност ще ги убеди да се присъединят“, коментира Лаура Кьовеши.

Споделете тази публикация с вашите приятели!

Какво мислиш?

Публикувано от 1DEN.BG

20210604 110613

Политолог: Ако институциите не реагират на us-санкциите, цялата нация може да падне курбан

1c0eeb3be bimbalov

Радослав Бимбалов: Това, което ни пречи да дръпнем напред, са мъпетите като чичо Кирчо