Home » България » Лорер: Давам „4+“ на качеството на законодателния процес в България

Лорер: Давам „4+“ на качеството на законодателния процес в България

Сподели новината

Решението за увеличаване на транзитните такси на преминаващия руски газ през българска територия е в категорията „Санкции срещу Русия” и е добре дошло, ако успеем да си съберем парите от „Газпром“. Досега това не е правено и скоро ще разберем развоя по този въпрос.

Това каза Даниел Лорер (ПП-ДБ), заместник–председател на парламентарната „Комисия по външна политика“ и член на „Комисия по икономическа политика и иновации“, пред БТА от кулоарите на провелата се кръгла маса в София „Публично-частното партньорство в България“, организирано от Делфийския икономически форум.

Що се отнася до официалната реакция на Унгария и каква очаква да бъде тя, Лорер не вижда правно основание за жалбата от тяхна страна. „Нашата теза и разбиране е, че таксата отива за „Газпром“, а не при потребителите в Сърбия и Унгария. Така че не би трябвало да се тревожат“, уточни депутатът. Според него Унгария може да има легитимен интерес ако решението на НС натовари унгарските потребители с по-високи цени, какъвто по думите му не е случаят.

Той даде „4+“ на качеството на законодателния процес в България и мотивира оценката си с изключително кратките срокове, които имат народните представители за изпълнение на законодателната програма.

„Изпълнението на законодателната програма ни кара да бързаме и това бързане се превръща понякога в преработване на закони, които са били гласувани наскоро“, обясни Даниел Лорер. – „Има какво да се желае по качеството“.

„Тъй като още не сме измислили „ротационен бюджет“ е очевидно, че той трябва да бъде един. И при едно ротационно управление, рамката трябва да отразява вижданията и на двете страни. В крайна сметка бюджетът ще отрази и техните виждания, защото те са тези, които ще го изпълняват след март“. Това каза още Лорер малко преди преди да стане известно, че между Министерството на финансите и партиите подкрепящи правителството в лицето на ГЕРБ и ДПС е постигнато принципно споразумение по темата за бюджета за следващата година, както и за деривацията за руски петрол в бургаската рафинерия.

Той сподели, че наред с несъгласието по инвестиционните разходи в първоначалния вариант на бюджета за 2024 г., такива има и при социалните разходи.

„България ще има рекорден в абсолютна стойност брутен вътрешен продукт догодина. Така че когато има достатъчно, разделянето на този бюджет според приоритетите е въпрос на време и диалог“, добави той.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар