Home » България » Любомир Каримански: Не е търсена ефективност в работата на ББР

Любомир Каримански: Не е търсена ефективност в работата на ББР

„Включих се в Има такъв народ /ИТН/ поради факта, че положението в България става нетърпимо от гледна точка на корупционните практики. Няма бъдеще за децата, липсва върховенство на закона. Става така, че не може да се осигури спокоен живот за бъдещото поколение.

Това каза по bTV Любомир Каримански от ИТН, цитиран от Епицентър.бг.

„На страницата на нашата партия има пет основни стълба с мерки. Те ще бъдат още по-развити при настоящата кампания. Избирателят чете, запознава се и слуша.

ББР се подчинява на два основни закона -за ББР и за кредитните институции. От закони на ББР не са изпълнени изискванията – тя трябва да работи за малки и средни предприятие. Определението се взима от една директива в Европа. Тя не е адаптирана на българско нивото“, заяви Каримански.

„Трудно може да се сравни бизнеса тук и в Европа. Пример за средна фирма е такава с оборот до 100 млн. лева.

20-те фирми надхвърлят тези изисквания. Две фирми формират към 2019 г- около 25 % от капитала на банката. Проблемът е, че те имат голяма експозиция, не отговарят за малък и среден бизнес. Има свързаност. Залогът за кредита на двете обвързани фирми са концесии. Към ББР има отдел, подчинен към УС, който се занимава с концесии.

Честно казано търговска банка би се обезпечила много по-добре. Защо тези фирми не отиват в търговска банка, а в ББР. Важно е да се сравни средният лихвен процент. За ББР той е в пъти по-нисък. Не е търсена ефективност в работата на банката.

Големите експозиции би трябвало да са под специално око на надзорния съвет на банката. Убеден съм, че колегите от Банков надзор са отбелязали всички тези неща. Имам информация и тя гласи, че вероятно някои от сделките в ББР е имало конфликт на интерес.

ББР отпуска лимит на едно от дъщерните дружества през 2016 г. Председател на УС на ББР е гласувал да се отпусне кредит на дъщерно дружество, където той е изпълнителен директор. Този кредит не е колосален. Но самата практика показва, че има нарушения на законовите разпоредби. Не бих казал, че става въпрос за изолиран случай.

Има и етичен проблем, който се нарушава. НС е имал много полезни ходове да изисква от одитни комитет на банката да проверява всичко.

Имам повече от 20 години опит в банковия сектор. Изцяло съм отдал времето си на иновативните банкови услуги. Отдадох време и на преподавателска дейност в УНСС“, допълни представителят на „Има такъв народ“.

Какво мислиш по темата?

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената