in

Любомир Тулев: Не мисля, че системата за онлайн преброяване е била хакната

vlcsnap 2019 09 20 07h13m55s520 397498 810x0 1

Не мисля, че системата е хакната или компрометирана. Това коментира в студиото на сутрешния блок „Денят започва“ по БНТ Любомир Тулев, експерт по информационна сигурност, относно техническите проблеми на сайта за онлайн преброяване вчера. Това изображение, разпространено в социалните мрежи или форуми вчера – със съобщението за грешка, означава, че не е възможно да се стигне до сървъра по правилния начин, за да се визуализира съдържанието на сайта, обясни Тулев.

Може да има опит на т.нар. атака – отказ на услуга и след това администраторите на НОИ са решили да прекарат сървъра си зад облак, така че в момента можем да кажем много ясно, че няма начин да получим втора подобна атака на този уеб сървър.

Дълбоко съм убеден, че сигурността на този уеб сървър е защитена, най -вероятно те не са очаквали такъв приток на желаещи да се регистрират и просто уеб сървърът не може да обработи всички заявки, обясни Тулев.

Той е категоричен, че няма компрометирана информация и гражданите могат да бъдат сигурни в личните си данни. Това е сървър – всичко е възможно, но този вид атака – недостъпност, не може да се случи втори път, подчерта Тулев.

Споделете тази публикация с вашите приятели!

Какво мислиш?

Публикувано от 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg е част от медийна група новинарски сайтове. Медията съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината.

Част от медията са:

1den.bg - Един ден бг ( 1ден / edin den) |

topnovini.eu - Топ Новини  ( top novini ) |

mneniqta.com - Мненията ком ( mneniyata com ) |

Новини от България и света

991 ratio mika zajkova

Мика Зайкова: 370 лева плюс 120 лева, благодаря, ставам богата

980x551 1630750155

Тошко Йорданов: Народното събрание не се интересува от хората, така че отиването на нови избори е прекрасно