Home » България » Метео Балканс: Има висок риск от наводнения в района на Варна, Синеморец, Ахтопол, Царево, Лозенец, Китен и Приморско

Метео Балканс: Има висок риск от наводнения в района на Варна, Синеморец, Ахтопол, Царево, Лозенец, Китен и Приморско

Сподели новината

През следващите 48 часа, времето Източна България ще се определя от Черноморски циклон. Очакваният център ще премине много близо до Черноморското крайбрежие. Бурята ще генерира силни ветрове с ураганни стойности и високи вълни. Висок е и рискът от възможни наводнения и материални щети, следствие от силните пориви на вятъра от над 100 км/ч и значителните валежи, предупреждават от Метео Балканс.

През нощта срещу събота валежите над Западна и Централна България постепенно ще обхващат и останалата част от страната. Около полунощ в Западния Предбалкан и по високите полета от Западна България дъждът ще премине в сняг. Ще се образува снежна покривка, която ще е силно изразена от надморската височина.

Синоптичната обстановка до сутринта в събота над Югоизточна и Източна България ще се влошава. Валежите там ще са придружени от силни пориви на вятъра. Ще има условия и за гръмотевични бури.

Над Западна и Централна България вятърът ще се ориентира от северозапад и ще се усили, ще започне и понижение на температурите. Валежите над тези райони ще са по-слаби по интензивност.

В Източна България ще духа силен северозападен вятър, но с тенденция да се ориентира от север и да се усили до ураганни стойности.

Очакваните пориви на вятъра на нос Емине и Калиакра, ще надминат 80 – 120 км. /час. Силни ветрове се очакват и над района на Сливен, като там вятърът ще се прояви и като Бора. На вр. Ботев поривите на вятъра ще надминат 130 км. /час.

Поради очакваните силни пориви на вятъра над Източна България. През следващите часове се очакват материални щети, като паднали дървета и клони, възможни са и щети по сгради и прекъсвания на електрозахранването.

Над Югоизточна България валежите ще са от дъжд, като се очаква те да са значителни по количества. Според регионалните модели, има вероятност до сутринта на 19-ти ноември, валежите да достигнат 80-100 л/кв.м. Това в комбинация със силният северен вятър по крайбрежната ивица, като ще се образуват и големи вълни – до 5-6 бала. Висок риск и от наводнения в района на Варна, Синеморец, Ахтопол, Царево, Лозенец, Китен и Приморско.

Поставете оценка:
5

Оценка 5 от 4 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар