Home » България » Министър Василев: Трябва да се идентифицират всички юридически лица в списъка на фирми по „Магнитски“

Министър Василев: Трябва да се идентифицират всички юридически лица в списъка на фирми по „Магнитски“

Сподели новината

В решението на Мивистерски съвет ясно е записано, че трябва да се идентифицират всички юридически лица в списъка на фирми, свързани със санкционираните по „Магнитски“. Това уточни на брифинг финансовият министър Асен Василев.

Припомняме, че вчера Министерството на финансите  публикува списък на лицата, които попадат или потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите по „Магнитски“.

„Разширението на списъка с фирми, свързани със санкционираните по американския закон „Магнитски“ Делян Пеевски, Васил Божков е с цел да се защитят държавните и обществени предприятия“, подчерта финансовият министър.

По думите на министъра от всяко едно министерство са дадени указания за всички предприятия с над 50% държавно участие да огледат съществуващите договори и взаимовръзки, все още нямаме обратна връзка. Продължава и работата по идентифициране на съдружници и подобни, които имат връзка с тях.


Министърът подчерта, че решението на правителството е с много тясна дефиниция на свързани лица – по-тясна от законовата. Как ще се решат проблемите, които могат да възникнат при забрана на държавни и общински структури да работят с лица и фирми, които са застрашени от американски санкции? „Ще има парламент, който може да допълни българското законодателство“, отговори Василев.

„Ако погледнете Закона за обществените поръчки, има много ясно изключение – ако обществена поръчка може да застраши националната сигурност, това лице може да бъде изключено по допустимост“, отбеляза министърът.

„Днес беше прието постановление за реда и начина за отпускане на държавна помощ на туроператорите, което ще даде сигурност в бизнеса и ще осигури спокойствие на потребителите на туристически пакети в България. Това е втора част от планираната сума в размер на 51 милиона лева, над 16 милиона в момента е остатъчната сума, които ще бъдат разпределени между компаниите, които все още дължат пари на крайните потребители“, съобщи зам.-министърът на туризма Даниела Стоева.

„Стартираме процедурата по приемане на документите на 1 юли“, добави тя.

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената