Home » България » Министър Минеков сезира Прокуратурата: Събрах много доказателства за скандалните ремонти

Министър Минеков сезира Прокуратурата: Събрах много доказателства за скандалните ремонти

Министърът на културата Велислав Минеков сезира прокуратурата за ремонти, извършени по време на предишното правителство. Той съобщи, че е събрал „много документи и доказателства за скандалните ремонти“.

Правени са ремонти, а не реставрации на знакови паметници като този на Васил Левски, Цар Освободител и „Лъвов мост“. В последната седмица министърът е получил множество сигнали за злоупотреби. По думите му дневно получава между 500 и 1000 жалби, свързани с различни престъпления и нарушения, и разполага с огромен списък с нарушения.

Минеков разказа за посегателство върху паметника на Левски в София. Той обясни, че монументът е държавна собственост, но общината е била натоварена с реставрация. Която пък се оказва ремонт по документи. Според общината е правен „ремонт и обновяване на съществуващите настилки и зелените площи, принадлежащи към паметника на Левски“. В Министерството на културата пък това е наречено „възстановяване на липсващи метални елементи по паметника“.

„Относно изложбата в „Лувъра“ имаме разкриване на нецелесъобразно разходване на средства. Това е наистина първи опит да покажем нашата история и минало на международна сцена, но в онези дни, в които валутата се цени това струва близо 700 000 лв., това не се е случвало в историята“, каза още министърът на културата.

„Едни журналисти са били по-любими от други – едни са настанени за 2000 лв., други за 246 лв.“, продължи той.

„Първите стъпки, които трябва да се направят, е да се актуализират списъците с културно наследство. Дължа отговор на строителната камара, която изнесе едно писмо. Тук има много интересни неща. Това е един лош пример и не трябва да се повтаря никога. Трябва да има министър, който да следи за тази дейност. Слава Богу, вече имаме такъв човек. По отношение на писмото има няколко странни тези. Първо за средствата – не се споменава никъде какви точно са средствата за ремонта, наречен реставрация. Какво е получено от този дарител, как е взето решението за финансирането“, добави Минеков.

Той заяви, че този дарител, бил включен в санкционния списък на САЩ по закона „Магнитски“. Кой е този човек обаче, Минеков така и не посочи. Освен това студиото, което е извършило консервацията на паметника на Цар Освободител в София, не било в списъка на министерството, с което му се позволявало това.

Минеков коментира, че е учил металознание и металообработване на немски език и претендирал да е специалист в областта, а медиите не били запознати с начина на реставрацията. „Безобразие е да се четка бронз с телена четка“, отбеляза служебният министър на куртурата.

„Бях заплашен от бившия кмет, любител на рока, г-н Цонко Цонев, за „Яйлата“. Излязоха страшни работи. Не са използвани указанията на ЮНЕСК“, разкре още Минеков.

Какво мислиш по темата?

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената