Home » България » Министър Петков: Ставаме богата държава, ако след 5 г. изразходваме правилно бюджета

Министър Петков: Ставаме богата държава, ако след 5 г. изразходваме правилно бюджета

Ние трябва за всеки нов харч да вземем отнякъде другаде за да укрепим бюджета.

Например, всяко едно министерство трябваше да ореже от бюджета си, за да дадем на пенсионерите. За бизнеса например му трябват нови средства за възстановяване.

Бизнесите трябва да започнат да работят силно, а за да го направят, им трябват средства. Това заяви пред БНТ министърът на икономиката Кирил Петков.

Седнахме да мислим откъде да дойдат средства. В момента търговските банки имат много високи нива на ликвидност в тях, те се страхуват да дават парите си в сектор туризъм, защото сега е високо рисков. ЕК ни каза до 50% от портфолиото на банките вие можете да сложите държавна гаранция и така техните пари да влязат в икономиката, за което благодаря на ЕК, каза още Петков.

Когато държавата казва на малкия бизнес спрете да работите защото това е в обществения интерес чисто медицински, тогава обществото е длъжно да обезвъзмезди за тази забрана. Защото те не затварят заради пазарни причини, а заради здравни. Когато бизнесите са отворени, в този момент трябва да имаш пари за възстановяване на бизнеса, но не е хубаво да се дават пари дългосрочно на калпак, защото това изкривява пазара.

Държавата първо взема, НАП и митниците вземат пари от бизнеса, и после тези пари се разпределят по различни пера. Когато държавата взема, тя има задължението да даде тези пари по най-ефикасния начин, защото не са нейни пари. Колкото повече трябва държавата да дава грантови пари, толкова повече тези пари трябва да се вземат от бизнеса.

Ние трябва да помагаме на бизнеса с ликвидност, но бизнесът да имат отговорност дори след 7 г. да си върнат кредита например, каза още Петков.

Никой в ББР не може вече да дава по 100 милионни кредити оттук нататък. Това е приключило в момента, тъй като има нов устав, добави Петков.

За американските санкции Петков коментира, че всеки, който оперира с „Божков, Пеевски и третия човек”, се води асоциирано лице. Когато един човек е асоциирано лице САЩ и техните финансови партньори искат да замразят средствата и да вкарат това ново лице в този асоцииран списък.

Например моята компания ако сега започне да работи с Пеевски това значи, че държавната компания става асоциирана и САЩ може да направи запор на наши сметки или финансовите им партньори. Ние имаме страшен риск да опазим всичките свестни компании, които нямат нищо общо с тези хора да не попаднат в този списък на САЩ, коментира Петков.

Ако средствата, които се вземат от малкия бизнес, се приложат в посока иновации, в това малки компании да се създават, тогава ставаме богата държава много бързо. Гарантирам, че ако след 5 г. бюджетът се изразходва по правилния начин, България е в перфектните условия да бъде богата държава, подчерта още Петков. Единствено трябва да махнем корупцията и да се фокусираме към борбата за експортните пазари, каза още той. 

Какво мислиш по темата?

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената