Home » България » Минчо Спасов: Председателят на ПГ на ДПС се изживява като евроатлантик №1 в държавата

Минчо Спасов: Председателят на ПГ на ДПС се изживява като евроатлантик №1 в държавата

Сподели новината

Това, което направи Делян Пеевски – да възрази срещу ротационния председател на парламентарната комисия за контрол на службите, бе определено като популизъм от адв. Минчо Спасов, бивш депутат от НДСВ.

Пред БНР Спасов коментира, че искането на Пеевски за промяна на правилника е „стремеж да се харесаме на новите господари“.

В края на миналата седмица Пеевски заяви, че не трябва депутат от „Възраждане“ да оглави комисията за контрол на спецслужбите, защото това застрашавало националната ни сигурност. Така председателят на групата на ДПС в НС предложи да се направят промени и да не се реализира одобрената от правилника на парламента ротация за председателите на комисии.

„Изживява се като евроатлантик №1 в държавата. Интересното е, че му пригласят хора, които наистина се брояха за евроатлантици и без да възразяват, както по-рано го правиха“, каза Минчо Спасов, визирайки Бойко Борисов, Кирил Петков, Христо Иванов и ген. Атанас Атанасов.

„На мен като външен наблюдател ми звучи, че на Пеевски са му разрешили да се държи като най-силния човек в държавата“, каза бившият депутат от НДСВ.

Той коментира, че в България всяко чудо е за три дни, „а скандалите са толкова много и толкова начесто, че вниманието ни е все към скандални събития“.

Адв. Минчо Спасов припомни, че на 17 август 1947 г. БКП приема Наредба-закон за защита на народната власт и започва преследването на политическата опозиция:

„Позицията на Пеевски ми напомня за онези времена. Нормална демократична практика е в едно НС да има опозиция и е нормално да заема позиции. Това НС е приело това да бъде на ротационен принцип. Всички народни представители боравят с чувствителна информация и работа на спецслужбите е тази информация да не стига до неприятелски очи и уши. Спомням си, че в британската практика за работа на тайните служби, когато се готви спецоперация от национален мащаб, решение взимат премиерът, ръководителят на управляваща партия и ръководителят на опозицията. И носят отговорност“.

Според него КС – чрез неговия председател, трябва да защити авторитета на Съда и да се придържа към решението, независимо,че не е обнародвано, то е в сила за състава на КС. И КС, ако се уважава, трябва да се съобрази със собственото си решение, като отхвърли кандидатурите на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков, докато те бъдат съобразени с изискването за довършване на мандата.

„Единият вариант на председателя е, че може да напише писмо до НС за корекция на тяхното решение, съобразно решението на КС“, препоръча адв. Минчо Спасов.

Поставете оценка:
4.7

Оценка 4.7 от 17 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар