Home » България » Мутафчиева: Всеки от ПГ на ПП-ДБ е имал чуденки за кандидатурата на Атанасова

Мутафчиева: Всеки от ПГ на ПП-ДБ е имал чуденки за кандидатурата на Атанасова

Сподели новината

Всеки от ПГ на ПП-ДБ е имал своите чуденки за тази кандидатура, но истината, която не можем да отречем е, че това беше кандидатура на друга парламентарна група. Това каза пред БНР Илина Мутафчиева – депутат от ПП-ДБ, относно номинацията на Десислава Атанасова, която бе избрана за конституционен съдия с подкрепата на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС.

Между домашното насилие и насилието над жените се слага знак на равенство. В обществото ни е насадено, че домашното насилие се извършва само от мъже над жени, но все по-често виждаме насилие над деца, над възрастни роднини и дори над мъжете, посочи Мутафчиева преди конференцията „Противодействие на домашното насилие: от дома до работното място“. Според нея работното място може да бъде „котвата да се измъкнем от домашното насилие“.

2023-а е годината, която може да ни служи за пример какво се случва, когато не се приемат достатъчно бързо законодателни промени, коментира тя в предаването „Преди всички“ и припомни:

„Промените бяха обсъждани още 2021-ва, през 2022-ра внесохме в този вид промените в закона. Всички тези неща бяха отхвърлени, не бяха важни за залата, докато не се случи „Дебора“, който беше катализатор, акумулатор на гнева на обществото.“

Регистърът, в който ще бъдат вписвани имената както на извършителите на домашно насилие, така и на жертвите, ще помогне както на съдиите, така и на цялото общество. Към момента той работи в частичен вид, а до края на месеца ще заработи в пълния му обем, изтъкна Илина Мутафчиева.

„Този регистър няма да е общодостъпен. Той ще е достъпен за властите и за институциите, но никъде няма да стоят имената ни, публикувани на уебсайт. Всички мерки за това да бъдат защитени хората, са взети. Не бих се притеснявала един човек, ако е в регистъра, дали това ще го спре за намиране на работа“, увери тя.

Националният съвет в момента се води от вицепремиера Мария Габриел, след ротацията тя ще бъде заменена отново от вицепремиер, уточни депутатът.

Поставете оценка:
1

Оценка 1 от 1 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар