Home » България » Незададените въпроси на Лозан Панов: За Инспектората на ВСС, за и.ф. главен прокурор и за корупцията

Незададените въпроси на Лозан Панов: За Инспектората на ВСС, за и.ф. главен прокурор и за корупцията

Сподели новината

Бившият председател на Врховния касационен съд Лозан Панов се включи в дискусията около корупцията в съдебната система. Съдията, известен с непримиримото си поведение спрямо управлението на бившия главен прокурор Иван Гешев е достатъчно наясно с проблемите и държи да не се замитат от власт имащите.

Преди дни той поиска и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов да бъде отстранен, за да се стигне до разкриване на онези нива в политиката и съдебната система, които стоят зад Мартин Божанов и Петър Петров. Днес той публикува и свое писмо до медиите с „незададени“ от тях въпроси. Въпроси, които досега не са получили отговор.

Ето и неговото писмо без редакторска намеса:

Уважаеми представители на медиите,

приемете моите адмирации за усилията, които полагате, за да намерите отговори на въпросите, които са породени от трусовете в съдебната власт. В подкрепа на това ваше усърдие и в израз на огромното ми безпокойство, породило се след огласяването на редица факти и обстоятелства, свързани с тези трусове, бих искал да задам публично няколко въпроса.

От публикувания днес анализ на правния експерт в Института за пазарна икономика Иван Брегов, става ясно, че за периода от април 2015г. до днешна дата, Инспекторатът не е извършил нито една проверка в Софийска градска прокуратура (СГП).

Какви са причините, поради които Инспекторатът към ВСС през целия си мандат, а и няколко години отвъд него, нито веднъж не е проверявал Софийска градска прокуратура (СГП), която е отговорна за разследването на съдии, прокурори и следователи?

Вторият ми въпрос е във връзка с изпратените на ВКС от Софийска районна прокуратура (СРП) веществените доказателства и секретните материали с данни за евентуално извършено престъпление от и.ф. главен прокурор. На какво законово основание те са върнати на 31.08.2023г. на подчинената му Софийска градска прокуратура? Отговорът на този въпрос е наложителен в контекста на обстоятелствата, че от 31.08.2023 до 31.01.2024г. са налице един осветен свидетел със заплаха за живота си и един труп.

Важно е да уточня, че целта да задам тези въпроси публично, не е да полемизирам с представители на висши органи на съдебната власт, а е опит за спасяване на оскъдното доверие в съдебната власт. Без реални действия, само със заравяне на главата в пясъка от кризисен ПР, съвсем скоро всеки магистрат предстои да осъзнае в съдебна зала мащаба на щетите от всичко изнесено до тук.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар