Home » България » Оборудват патрулките с ПОС терминали

Оборудват патрулките с ПОС терминали

Сподели новината

Имаме 7,5% по-добра разкриваемост отколкото миналата година. Това заяви пред БНР главен комисар Станимир Станев, заместник главен секретар на МВР.

„Това вече е стил на работа в МВР – това не са изолирани акции, това е ежедневие при нас“, каза той относно акциите срещу битовата престъпност в цялата страна. По думите му акциите се провеждат съобразно графици, анализ на оперативната обстановка и при възникване на необходимост. Той посочи, че акциите от началото на годината са продължение на тези от миналата година.

„Имаме общо регистрирани малко над 5000 престъпления през миналата година. Тази година намаляха с около 1000. Към момента са 4070. Имаме намаление на регистрираната конвенционална престъпност с 19,1%. От началото на годината сме разкрили повече престъпления от миналата година. Имаме 7,5% по-добра разкриваемост от миналата година – това са резултатите от началото на януари до момента“, отчете Станимир Станев в интервю за предаването „Преди всички“.

Той посочи, че кражбите са с най-голям процент от извършените престъпления. От началото на тази година те са 1070, като се отчита намаление при тях, но все пак продължават да държат висок процент, каза Станев. По думите му на следващо място са грабежите и незаконното отнемане на МПС.

От миналата година е въведена автоматизирана информационна система „Териториална полиция“, припомни заместник главния секретар на МВР. По думите му идеята е тя да стане национална и в нея да се включи и домашното насилие: „Със системата ще се поддържа информация за домашните насилници на национално ниво. Надявам се през тази година тази ситема да бъде въведена не само в ОД на МВР-Габрово, където работи повече от месец, а на територията на цялата страна. Искаме да приобщим и местната власт в малките общини – да бъдат изградени технически системи, които да имат възможност с инелигентен софтуер да правят превенция и да пресичат престъпления, особено за рискови групи граждани“.

Полагаме изключителни усилия, включително и с гъвкаво работно време, подчерта още той.

„МВР си върши работата, работим много добре с прокуратурата – действията ни са съгласувани с тях. Очаквам българските граждани да усетят това положително явление в следващите месеци“.

Има увеличение през миналата година на телефонните измами, обяви Станимир Станев. Измамниците използват съвременните технически средства и са изключително мобилни, но това не ни ограничава и нас, коментира той и изтъкна добрата съвместна работа в тази посока със съседните държави. Имаме увеличение на общия брой и на разкритите престъпления, посочи заместник главния секретар. По думите му голяма част от телефонните измамници са извън България, а самите измами се извършват на наша територия чрез посредници.

Надявам се да бъдат приети промените в Закона за движение по пътищата, защото те са изключително важни, каза още Станев. МВР има намерение да изгради собствени лаборатории във всички областни дирекции на полицията. По думите му от началото на годината се наблюдава намаляване на случаите на управление на МПС след употреба на алкохол и увеличение на случаите на управление на МПС след употреба на наркотични вещества.

От август миналата година успяхме да пречупим негативната тенденция за пострадалите при тежки ПТП-та. Към края на 2022 г. се отчитат с 31 по-малко загинали на пътя, като тенденцията продължава и тази година.

До месец ще започне оборудването на патрулните автомобили на Пътна полиция с ПОС терминали за плащане с карти, съобщи заместник главният секретар на МВР. Така, когато гражданите бъдат спирани и глобявани, ще им бъде предлагано да заплатят глобата си още на пътя с банкова карта.

За ареста на Иван Белишки от вчера, заместник главния секретар на МВР припомни, че случаят нашумя от миналата година. Има няколко негови прояви, регистрирани при нас, посочи той и добави, че има образувани и досъдебни производства срещу него. По думите на Станимир Станев има подозрения за действия срещу депутат. Имаме първоначални данни за заплаха с оръжие, но всичко е в процес на уточняване и изясняване, уточни той.

Поставете оценка:
1

Оценка 1 от 2 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар