Home » България » Омбудсманът поиска минималният размер на осъвременените пенсии да е над линията на бедност

Омбудсманът поиска минималният размер на осъвременените пенсии да е над линията на бедност

Сподели новината

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебните министри на труда и социалната политика Гълъб Донев и на финансите Асен Василев, в която настоява в проекта за актуализацията на държавния бюджет за 2021 г. да бъде предвидено минималният размер на осъвременените пенсии да надхвърли линията на бедност, съобщиха от институцията на омбудсмана.

Ковачева е препоръчала още в предложението за актуализиране на размерите на пенсиите да не се допуска някоя група пенсионери да остане с неосъвременена и реално неувеличена пенсия. Като е отбелязала, че по данни на НОИ от януари т.г. около един милион пенсионери са с основен размер на пенсия под линията на бедност – 363 лева, както и че поискала нова справка от осигурителния институт с актуални данни към юли 2021 г.

„Обръщам внимание, че немалко възрастни хора са придобили и упражнили правото си на пенсиониране в годините назад, в някои случаи преди 10 и повече години. Основно искане на тези хора, което изцяло подкрепям е, за създаване на действащ механизъм за регулярно преизчисляване на пенсиите със средния осигурителен доход за предходната календарна година, като условие, което да осигури на възрастните хора доходи за достоен живот“, посочила Ковачева в препоръката до двамата министри.

Омбудсманът Диана Ковачева е настояла още вземането на решенията по тази обществено чувствителна тема, която засяга осъвременяване на доходите на над 2 милиона пенсионери, да става в обстановка на прозрачност и публичност.

Фрог Нюз

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената