Home » България » От ЦИК не приемат упреците за качеството на хартията в машините на балотажа

От ЦИК не приемат упреците за качеството на хартията в машините на балотажа

Сподели новината

От ЦИК не приемат упреците за качеството на хартията, с която са зареждани машините за гласуване на балотажа.

Проблемът, заради който премиерът Денков успя да гласува чак от втория път с машина в столичното Шесто помощно училище най-вероятно е свързан с това, че избирателят преди него е издърпал бюлетината. Това обясни говорителят на ЦИК Росица Матева в отговор на въпрос на БНР.

„Аз не зная каква е причината да не е могъл да гласува първия път. От това, което ми казаха колеги, които са гледали излъчване от гласуването, машината е блокирала от избирателя, който е гласува преди него и от опита, който аз имам, мога да предположа, че може би е издърпана машинната бюлетина и затова е блокирала машината. Доколкото разбрах не е викан техник на „Сиела Норма“. Проблемът е отстранен от членове на секционната избирателна комисия и премиерът е гласувал“.

По повод на отправените от „Сиела Норма“ упреци във връзка с техническите изисквания към поръчаните хартиени ролки за машините, Росица Матева каза, че не смята за редно в деня преди изборите да се правят такива коментари от фирмата-изпълнител, на която е възложено машинното гласуване.

“ По отношение на твърденията за ролките. Нека да разграничим твърденията за хартията, които се появяваха в публичното пространство и след изборите на 2-ри април. Както много пъти съм казвала, ЦИК е направила изследване на хартията, предоставена от печатница на БНБ и на хартията, предоставена за предходни избори от „Сиела Норма“.

По думите на Матева, след направените съответни лабораторни изследвания, изводите са, че и двете хартии са идентични и отговарят на изискванията на производителя на машините. Що се отнася до диаметъра на ролката, е получен отговор от определения за изпълнител на доставката на хартия за машинно гласуване в Изборния кодекс, а именно печатницата на БНБ, че в България не се намира машина, която да разролва на шпула (барабан) от 12,75 мм, тоест 0,5 инча.

Поставете оценка:
3

Оценка 3 от 2 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар