Home » България » Пенсионната възраст в България ще скочи над 65 г.

Пенсионната възраст в България ще скочи над 65 г.

Сподели новината

Препоръчва се вдигането на възрастта за пенсия. Имаме план до 2036 тя да е 65 г. за мъжете, 65 г. за жените. Без да съм лош пророк, това ще го преразгледаме. Смятам, че в следващите години ще отидем към възрастта от 67 г. Това каза в интервю за „Денят на живо“ проф. Григор Димитров, член на Надзорния съвет на НЗОК и експерт по проблемите на пенсионното и здравното осигуряване.

Той посочи, че дефицитът в пенсионната ни система е очевиден и изключително голям. Проф. Димитров припомни, че Фондът на ДОО е в размер на 24 млрд. лв., като 11 милиарда от тях са субсидия от държавата.

„21 милиарда лв. са пенисите за година, но на всеки лев пенсия около 48 ст. е от данък. С вноските, които правим в пенсионната система, осигуряваме само половината от необходимото за плащане на пенсии“, обобщи експертът.

„ЕК преди около месец представи за обсъждане голям доклад, в който бяха поставени социалните предизвикателства в следващите години, едно от които е демографската криза. Имаме две тенденции: ниска раждаемост и увеличаваща се средна продължителност на живот. Втората тенденция поражда въпросите с какви фондове ще плащаме по-дълго пенсии и повече пари за здравеопазване, за да можем да лекуваме населението“, коментира още проф. Григор Димитров.

Поставете оценка:
1.4

Оценка 1.4 от 10 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар