Home » България » Посланик Олеся Илашчук благодари на русенския кмет Милков за помощта, която община Русе оказва на украинските бежанци

Посланик Олеся Илашчук благодари на русенския кмет Милков за помощта, която община Русе оказва на украинските бежанци

Сподели новината

Извънредният и пълномощен посланик на Украйна в България Н. Пр. Олеся Илашчук се срещна днес с кмета на община Русе Пенчо Милков. Тя бе съпроводена от своя заместник – Анна Тертична, и от почетния консул на Украйна в Русе Пламен Бобоков. На срещата присъстваха и зам.-кметовете на Русе Димитър Недев и Никола Лазаров, както и председателят на Общинския съвет акад. Христо Белоев, съобщават от пресцентъра на община- Русе.
Олеся Илашчук благодари сърдечно за помощта, която община Русе оказва на украинските бежанци през последните повече от две години от началото на военните действия на територията на Украйна. Тя отбеляза и подкрепата, както на местно, така и на държавно ниво към нейните сънародници, които са решили да останат да живеят в България.
Украинският дипломат не пропусна да благодари и за изградения преди 2 години временен център за подкрепа на бежанците от Украйна, който заработи на територията на Централна жп гара в Русе. Той бе създаден в резултат на съвместните усилия на общинска и областна управа и доброволци от Русе. За украинските бежанци тогава беше създадена организация, при която директно вагони от влака от Букурещ бяха закачани на композициите за София и Варна, без да се налага прехвърляне на гарата в Русе.
Коментирана бе и оказаната подкрепа на 47 състезатели и треньори от украинския национален отбор по кану-каяк, които бяха настанени в общинския хостел при яз. Николово през месец март 2022 г. Със съдействието на русенския клуб по кану-каяк “Локомотив“, множество доброволци, дарители и общинската администрация спортистите поддържаха тренировъчния процес и останаха в Русе до началото на юни.
По време на разговорите беше засегната и темата за украинските студенти в България, които плащат непосилни такси, тъй като към момента са възприемани като граждани на външна за ЕС държава. Според европейска директива те трябва да бъдат третирани като европейски граждани в страните членки на Европейския съюз, но на държавно ниво това не е реалност. Русенският университет „Ангел Кънчев“ е първият в страната и един от малкото, които преди две години са приравнили таксите на украинските студенти с тези на желаещите от Европа да се обучават у нас.

Поставете оценка:




5

Оценка 5 от 3 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар