Home » България » Пресякоха търговия в интернет с неразрешени пестициди
d0bfd180d0b5d181d18fd0bad0bed185d0b0 d182d18ad180d0b3d0bed0b2d0b8d18f d0b2 d0b8d0bdd182d0b5d180d0bdd0b5d182 d181 d0bdd0b5d180d0b0d0b7 - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - Пресякоха търговия в интернет с неразрешени пестициди

Пресякоха търговия в интернет с неразрешени пестициди

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира случаи на нелегално предлагане на неразрешени на територията на Република България продукти за растителна защита (ПРЗ), с етикети на чужди езици, в популярен уебсайт за онлайн търговия. Агенцията предприе мерки и уведоми официално управителя на сайта. В резултат незаконните обяви бяха деактивирани.

Съгласно Закона за защита на растенията, публикуваната по този начин информация представлява реклама и търговия на неразрешени ПРЗ, която е подвеждаща за потребителите, крие рискове и неблагоприятни последствия, свързани със здравето на човека, замърсяване на почвите и околната среда.

Българското законодателство изисква на пазара да се пускат само разрешени продукти за растителна защита, в оригинални запечатани опаковки на производителя, с етикет на български език. Рекламата на ПРЗ се извършва в съответствие с условията на разрешаването му за пускане на пазара и употреба в Република България и трябва да съдържа информация за ограниченията при ползване и предупредителните фрази и символи, установени при етикетирането, или да препраща към етикета на продукта или към интернет страницата на производителя, където тези ограничения, знаци и символи са посочени.

Търговската дейност с разрешените за пускане на пазара и употреба пестициди е на регистрационен режим, като се регистрират както лицата, така и обектите за търговия, за което се издава удостоверение от съответната Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ).

Съгласно законодателството, търговията с ПРЗ се извършва единствено в селскостопански аптеки или складове за търговия на продукти за растителна защита.

Поставете оценка:

Оценка от 0 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

2022-04-27

Твоят коментар Cancel reply

x

Check Also

Джамбазки: Ако РМС промени тази вечер конституцията си, утре започва преговори с ЕС

Предполагам, че министър-председателят ще продължи да търси начини да заобиколи българската позиция и по този ...