Home » България » Промените в Закона за висшето образование приети на първо четене
d0bfd180d0bed0bcd0b5d0bdd0b8d182d0b5 d0b2 d0b7d0b0d0bad0bed0bdd0b0 d0b7d0b0 d0b2d0b8d181d188d0b5d182d0be d0bed0b1d180d0b0d0b7d0bed0b2 - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - Промените в Закона за висшето образование приети на първо четене

Промените в Закона за висшето образование приети на първо четене

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за висшето образование, свързани с обучение на студенти в два или повече вуза. Проектът е на Министерския съвет. “За” бяха 139 депутати, 12 – “против”, без “въздържал се”. Срокът за писмени предложения между двете четения ще е 14 дни, съобщават от БТА.

С измененията се уреждат условията и редът за осъществяването на съвместно обучение на студенти от две и повече български висши училища.

Втората група промени е свързана с възможността за подготовка на докторанти в рамките на научно-изследователските проекти, което е широко разпространена практика по света. Включени са и предложения, решаващи технически проблеми, установени при прилагането на Закона за развитието на академичния състав в Република България.
Заложено е Националната карта за развитие на висшето образование да се актуализира всяка година.
Министърът на образованието назначава и.д. ректор на учебно заведение, когато по отношение на ректора на висшето училище бъде установено плагиатството и/или недостоверност на представените научни данни в научните трудове, въз основа на които е придобита научна степен или е заета академична длъжност, или когато ректорът не изпълни в срок задължението си по Закона за развитието на академичния състав в Република България.

Антония Димитрова от ПГ “Продължаваме Промяната” подчерта, че най-важната промяна е възможността за нови, мултидисциплинарни специалности.

Красимир Вълчев от ПГ на ГЕРБ-СДС отбеляза, че уредбата на съвместните програми е необходима, защото в днешния свят промяната е към повече интегрални умения. Той е убеден също в нуждата от мрежовия подход. Между двете четения от парламентарната група ще направят своите предложения като, според Вълчев, Националната карта не трябва да се актуализира ежегодно.

Елисавета Белобрадова от “Демократична България” определи предлаганите поправки като стъпка напред в борбата с плагиатството, приближаване на образованието към гъвкавостта на трудовия пазар.
Искаме след тези промени българските университети да са сред първите 1000, после и сред първите 500 в световната класация за научните институти, коментира Румен Гечев от левицата. Между двете четения ще предложат уточнения, свързани с установено плагиатство от ректори. Гечев предлага предвидената “недостоверност на предоставените научни данни” да се замени с “научни данни от първични изследвания” или “манипулирани научни данни”. Да се посочи точно за какви данни става дума и за какво точно се използват тези данни, поясни депутатът. На второ място, зачисляване на докторантурите по научни проекти да е на основата на конкурс, а защитата на докторантурите да е по същите правила, които важат и за общата поръчка на МОН, иска Гечев.

Най-хубавото е, когато се прави докторантура без конкурс, никъде по света няма конкурс, а събеседване с различните кандидати, отговорността кой да бъде избран е на научния ръководител, обясни на Гечев Андрей Чорбанов от ПГ на “Има такъв народ”.

ПГ на “Възраждане” се обяви против промените. Според тях индивидуалната документация за учебния процес и учебните програми, през които са преминали студентите, трябва да се води по друг начин. Могат да възникнат проблеми за студенти, които се обучават едновременно в две висши училища, предупреди Костадин Костадинов.

Министърът на образованието и науката Николай Денков увери, че промените са доста фокусирани и въвеждат практики, които се използват широко в чужбина. Да не се търси някаква несигурност по отношение на това, което искаме да постигнем, препоръча той. И обясни, че целта е да бъде наваксано изоставането по отношение на методи, използвани в чужбина.

В закона и досега има дефиниция какво е плагиатство, обърна внимание той. Но добави, че действително няма дефиниции за недостоверни научни данни. Министърът настоя законът да не се бави. Ще се вземат предвид всички предложения, които не променят смисъла на закона, обеща той. Българската наука не трябва да бъде подценявана, а да ѝ се помогне да бъдат премахнати препятствията пред нея, за да може да развие потенциала си, подчерта Николай Денков.

Поставете оценка:

Оценка от 0 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

2022-03-30

Твоят коментар Cancel reply

x

Check Also

Карадайъ: Ще обявим курс към предсрочни избори, когато сме готови

В Каолиновско се провеждат възпоменателни събития, посветени на жертвите на Възродителния процес от 1989 година. ...