Home » България » Проф. Дилян Неделчев: Най-добрите богослови казват, че Руската православна църква е изпаднала в ерес

Проф. Дилян Неделчев: Най-добрите богослови казват, че Руската православна църква е изпаднала в ерес

Сподели новината

„Защо трябва да сме учудени, след като предстоятелят на Руската православна църква е висш офицер от КГБ и по-голямата част от Светия им синод. Най-добрите богослови казват, че Руската православна църква е изпаднала в ерес. Самият патриарх Кирил, агент Михайлов, е скрит зад униформата“, каза богословът и юрист проф. Дилян Неделчев в предаването „Лице в лице“ по bTV.

По думите му в Руската православна църква духовници освещават ракети с името „Сатана“ и дават благословия на руската атака във войната срещу Украйна.

Професор Неделчев коментира скандала с Руската църква в София и изгонените духовници, упражнявали „дейност, насочена срещу националната сигурност и интереси“.

„Каноните на православната църква забраняват в една автокефална православна църква да съществуват алтернативни паралелни структури. Според закона само Българската православна църква може да се разпорежда включително с покрито и непокрито имущество“, каза той.

По думите му всички институции от религиозен характер се регламентират от Закона за вероизповеданията.

„Всякакви заведения от религиозен характер – църкви, сиропиталища и тн. За да се откриват и функционират тези заведения, те трябва да имат качество на юридическо лице. Религиозна институция ли е посолството на Русия? Защо руската държава ще представлява една религиозна институция и крие ли се тя зад дипломатическия имунитет на руското посолство“, пита богословът проф. Дилян Неделчев.

Поставете оценка:
3

Оценка 3 от 44 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар