in ,

Проф. Кантарджиев като Шерлок Холмс

Проф. Кантарджиев при едно от посещенията си в Бургас като Шерлок Холмс с лула и небрежно рошава коса

Лекар не бива да се занимава с политика

,защото имаме лошия пример на Че Гевера и Салвадор Алиенде,каза в типичния си духовен стил професор Кантарджиев

“Не съм политик. Отклонявам любезните покани за политическа кариера. Лекар не бива да се занимава с политика, защото имаме лошия пример на Ернесто Че Гевера. Също и на Салвадор Алиенде. И двамата завършиха кариерата си със смърт. Аз съм си лекар, ще бъда лекар, докато с нещо съм полезен”. Това каза пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев, когото мнозина анализатори спрягаха като потенциален кандидат-президент на ГЕРБ.

“Вече се разчу, че се отклонявам и спрях да ги получавам поканите. Няма смисъл. Какво да ви кажа. В България е така, но не е от социализма. От край време е така. Даже поручик Балан има такова изказване. В Германия като те видят, че си добър летец ти дават най-добрия самолет и обслужващ персонал. Докато в България ти дават най-лошия аероплан и най-калпавите техници”, коментира професорът.

Когато има тежка ситуация, тя ражда силни хора, които оправят нещата. А когато тя се преодолее, се раждат други. Голяма част от българите не си дават сметка, че ще става следващите месеци и години доста тежко. Когато липсва идеал – нещо, което да сплотява нацията, това е лошо, даже и нещо опасно”, допълни той.

По думите на професора, вместо да обедини нацията, пандемията беше използвана по най-грозния политически начин да разделя хората –  на ваксъри – антиваксъри. 

“Спомняте си предпоследните парламентарни избори. Един месец, когато трябваше да се представят политическите програми, се говори само за коронавируса и се чуваха неща, които ме смаяха. Една комбинация от популизъм и абсолютна грижа за бъдещето и здравето на хората”, добави Кантарджиев.

Коментирайки отбелязването на 20-ата годишнина от атентатите от 11 септември в САЩ и начина, по който американският народ се е обединил след тях, професорът каза: “Тази нация е ръководена от мъдри хора. Спомням си какъв ужас изживяха обикновените американци.Разговарях с хора, които бяха в Америка, това беше изпитание за здравината на тази нация, но най-отпред бяха най-умните хора”.

По думите му, след терористичните актове САЩ са приели “патриотични закони, които са много по-тежки от убоцкването и носенето на маска, не дай си боже”. “Когато има трудни временна, всички трябва да сме единни, а в България е много лесно да подготвиш една малка креслива групичка от тролове и нещата се объркват. А можеше тази есен да сме по-спокойни, поне за децата в училище”, каза той, визирайки антиваксърската пропаганда, новата вълна на К-19 и факта, че най-новия щам, който бушува в страната ни, е много по-опасен за децата.

По думите му ковид беше използван по най-грозния начин и отрече в щаба да са били взимани политически решения. 

“Преди всяко излизане с членове на правителството и премиера, час-два са били изслушвани нашите аргументи и много спорехме. Бяхме упреквани, примерно за многото тестове. Не бяхме на една и съща позиция, но пролетта на 2020 година, ако бяхме допуснали епидемично разпространение, ситуацията със смъртността щеше да е много по тежка от Италия и Испания, която потресе Европа. Ако бяхме допуснали. На 20 място сме по брой заболели, а това, че сме на челни места по смъртност, представяте ли си и ако болните бяха много”, каза той.

По думите му, сега имаме стациониране на болните 1600-1700. “Но виждате ли колко са умрелите. Вчера бяха 50. Много са. Въпреки, че бяхме критикувани за смъртността от служебното правителство”, добави Кантарджиев.

“Броят на починалите и на тези на командно дишане процентно обаче е малко по-висок спрямо броя на новите случаи. Трябва да се направи нещо, така че хората, които са си направили бързи антигенни тестове, да бъдат регистрирани”, каза той. “Затова трябва да се направи нещо, хората които са си купили антигенни тестове, да бъдат регистрирани. Имам чувството, че хора си купуват тестове, виждат, че са болни и се скриват.

“Всеки, който е с положителен тест трябва да е карантиниран. Хората не трябва да правят грешката да чакат да им мине. Защото минава на много, но има хора които се влошават и имат нужда от интензивни грижи и интубация”, каза той.

 Кантарджиев каза, че медиците от щаба били залепени към ГЕРБ. “Станахме в трагично положение на момчетата българи, които втората световна война, родени в Северна Македония, са служили в българската армия. До един след войната са пратени в концлагери, а завършилите в ШЗО просто ги убиха”, обясни той.

“С освобождаването ми направиха услуга. Беше много тежко. Само безсънни нощи, чакат се постоянно данните. Сега помагам с каквото мога, обикалям България”, разкри още бившият член на НОЩ.

Кантарджиев коментира и възможността на колегата си Асен Балтов да се кандидатира за президент.  “С удоволствие бих подкрепил един такъв личен избор, защото повече от две години се познаваме с него и трудностите, особено тяхното преодоляване, заедно го направихме и мисля, че това са едни приятелства, които си останахме приятели. Не бих се съгласил да стана вицепрезидент, ако ми предложат. Има много по-подходящи от мен”, каза той. 

флагман.

What do you think?

23 Points
Upvote Downvote

Written by 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината.

Заповядайте прочетете полезна информация и тук:

1den.bg - Един ден бг ( 1ден / edin den)

topnovini.eu - Топ Новини  ( top novini )

mneniqta.com - Мненията ком ( mneniyata com )

Новини от България и света - Новините днес - ( novinite-dnes.bg )

Мрежата.ею - Новинарски уебсайтове

74fa056ea rosen i - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - Росен Йорданов досущ като Галена: Мълчи като риба за Борисов и Гешев, но описва в черно другите

Росен Йорданов досущ като Галена: Мълчи като риба за Борисов и Гешев, но описва в черно другите

232fcfd04 panbg - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - Трима загинали българи с хеликоптер МИ-24 в Кот Д`Ивоар

Трима загинали българи с хеликоптер МИ-24 в Кот Д`Ивоар