Home » България » Проф. Михаил Станчев: В Далечния изток въобще не разбират какво се случва в Украйна

Проф. Михаил Станчев: В Далечния изток въобще не разбират какво се случва в Украйна

Сподели новината

„Военните в Украйна могат да бъдат добре екипирани. Ентусиазмът е паднал. В началото никой не очакваше, че украинците ще се съпротивляват толкова упорито и няма да пуснат руската армия да влезе в Киев“.

Това каза пред bTV проф. Михаил Станчев, цитиран от ФОКУС.

Той е историкът, който документираше историята на войната в първите ѝ часове на живо от дома си в Харков.

„Първите седмици на войната успяхме да ги отблъснем от Киев, а след това и от Харков. Мобилизацията в момента е шестата или седмата си вълна. Мотивацията не е на това ниво. По нашите закони мъжете до 60-годишна възраст не могат да напускат пределите на Украйна“, уточни той.

„Ако през 2022 година имаше висок патриотизъм в желанието да изгоним руснаците, през 2023 година имаше подготовка за контраофанзива, но тя не се получи. Ние не получихме помощта, която очаквахме. Загубихме Авдеевка заради липсата на оръжие. Студентите ми в Харков казват, че имат екипировка, но нямат муниции. Мирът е възможен и ще го очакваме, но по моя преценка няма да е скоро“, допълни проф. Станчев.

„Домът ми е здрав. Не е засегнат, макар че районът е бомбардиран. Още в първите дни, когато бях там със съпругата си, бомбардировките ставаха неколкократно за денонощие. Все още нощем постоянно се събуждам. Съпругата ми е в Харков. Предстои и аз да се върна“, обясни той.

„Контактувам с мои познати и роднини в Русия. Едните са в Далечния изток. Те изобщо не разбират какво става. Имах разговор с потомък на един много известен учен в България. Той ми каза: „Миша, на нас не ни трябват територии. Ние искаме да победим фашизма във вашата страна“. Аз му отговорих: „Победете фашизма във вашата страна, а ние с нашия ще се разберем самички“, посочи проф. Михаил Станчев.

Поставете оценка:
2

Оценка 2 от 8 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар