in

Проф. Пламен Киров: Това, което ГЕРБ оспорва в Изборния кодекс, сякаш е наливано с фадрома

prof plamen kirov tova koeto gerb osporva v izbornia kodeks sakash e nalivano s fadroma 1

Според бившия конституционен съдия основание за оспорване на изборите ще има, ако много избиратели докажат, че технологията с машини е по-бавна и 20-30% от избирателите не успеят да гласуват заради забавянето

Най-вероятно Конституционният съд няма да успее в двумесечния срок да се произнесе по искането на ГЕРБ за обявяване за противоконституционни промените в Изборния кодекс.

Погледнах това, което е оспорвано, то сякаш е наливано с фадрома. Това заяви пред bTV проф. д-р Пламен Киров, ръководител на катедрата по Конституционноправни науки в Юридическия факултет в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Редът, организацията и провеждането на изборите се определя със закон. Има проблем с изборния – превръщането на действителните в недействителни бюлетини и на второ място – попълването на протоколите от СИК-овете. Видеонаблюдението какво ще заснема след като машината ще генерира един протокол, една дълга разписка, запита той.

По думите му основание за оспорване на изборите ще има, ако много избиратели докажат, че технологията с машини е по-бавна и 20-30% от избирателите не успеят да гласуват заради забавянето. Да помислят колко машини могат да инсталират в големите избирателни секции – да са по няколко. Успоредно да гласуват по 2-3 избиратели.

Проф. Киров даде пример с германският Конституционен съд, който не дава гаранция за тайната на вота, включително и за машинното гласуване.

Споделете тази публикация с вашите приятели!

Какво мислиш?

Публикувано от 1DEN.BG

9aef87d912ef4e01cf7731679d7679c0 XL

Патриотите започват преговори за общо явяване на новия вот

0000489625 article2

Радев готвел “военен” кабинет, нямало да има министри от БСП?