Home » България » Проф. Пламен Киров: Това, което ГЕРБ оспорва в Изборния кодекс, сякаш е наливано с фадрома

Проф. Пламен Киров: Това, което ГЕРБ оспорва в Изборния кодекс, сякаш е наливано с фадрома

Сподели новината

Според бившия конституционен съдия основание за оспорване на изборите ще има, ако много избиратели докажат, че технологията с машини е по-бавна и 20-30% от избирателите не успеят да гласуват заради забавянето

Най-вероятно Конституционният съд няма да успее в двумесечния срок да се произнесе по искането на ГЕРБ за обявяване за противоконституционни промените в Изборния кодекс.

Погледнах това, което е оспорвано, то сякаш е наливано с фадрома. Това заяви пред bTV проф. д-р Пламен Киров, ръководител на катедрата по Конституционноправни науки в Юридическия факултет в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Редът, организацията и провеждането на изборите се определя със закон. Има проблем с изборния – превръщането на действителните в недействителни бюлетини и на второ място – попълването на протоколите от СИК-овете. Видеонаблюдението какво ще заснема след като машината ще генерира един протокол, една дълга разписка, запита той.

По думите му основание за оспорване на изборите ще има, ако много избиратели докажат, че технологията с машини е по-бавна и 20-30% от избирателите не успеят да гласуват заради забавянето. Да помислят колко машини могат да инсталират в големите избирателни секции – да са по няколко. Успоредно да гласуват по 2-3 избиратели.

Проф. Киров даде пример с германският Конституционен съд, който не дава гаранция за тайната на вота, включително и за машинното гласуване.

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената