Home » България » Проф. Румен Гечев: Плагиатството трябва да е недопустимо и в България
d0bfd180d0bed184 d180d183d0bcd0b5d0bd d0b3d0b5d187d0b5d0b2 d0bfd0bbd0b0d0b3d0b8d0b0d182d181d182d0b2d0bed182d0be d182d180d18fd0b1d0b2 - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - Проф. Румен Гечев: Плагиатството трябва да е недопустимо и в България

Проф. Румен Гечев: Плагиатството трябва да е недопустимо и в България

Това е крачка в правилната посока. Нямам никакво съмнение, че с подобни стъпки трябва да направим всичко възможно, така че да подобрим законодателната среда в България, касаеща висшето образование, а след това и Закона за научните степени и звания. България има да извърви дълъг път до хармонизацията на своето законодателство, условията и критериите за развитие и на нашите висши учебни заведения и съответно на научните работници. Това заяви народният представител от БСП проф. Румен Гечев от парламентарната трибуна по време на обсъждането на промени в Закона за висшето образование.

„Ние искаме след тези промени български университети да попаднат като начало поне в първите 1000, след това в първите 500 в световната класация за университетите и научните институти“, каза още социалистът.

В тази връзка от левицата подкрепят измененията, касаещи институционални промени, отговорности към университетите, формирането на изследователски университети, правата на изследователските университети по отношение на най-висшата трета степен на обучение – докторската.

Проф. Румен Гечев открои като много сериозен проблем плагиатството, определяйки го като “страшно зло, с което ние трябва да проведем интензивна борба“.

„Плагиатството е удар върху академичната етика. Кражбата на интелектуална собственост е нещо недопустимо навсякъде по света, така трябва да е и в България“, категоричен бе той. Затова от левицата предлагат върху понятието “недостоверност на представените научни данни“ да се посочи точно за кои данни става дума.

Социалистът обясни, че всяка година Министерството на образованието и науката обявява конкретни места по определени критерии за докторантури в отделните учебни заведения. „Извън тези места, които се финансират от бюджета, ако има научни проекти, които да се финансират допълнителни докторантури, това е чудесно, но трябва да има еднакви критерии за приема на докторантите, тоест да става на основата на конкурс“, добави той. По думите му също така е важно да се уточни и какво точно защитава докторантът, как ще докаже своя принос и участие в проекта.

„Който участва в научен проект, може да получава по-високи доходи, но да помислим как ще стане това“, заяви проф. Гечев. като добави: „Когато в една катедра се приема научен проект ръководителят да си включат докторантите, които вече са приети по общата програма. Също така те да могат и да разширят участието си с допълнителни конкурси за докторанти, които да бъдат включени.“

С общи усилия всички сме длъжни да променим законодателната среда във висшето си образование така, че в нашата страна да се създадат максимално добри условия за развитие на българското висше образование и българската наука“, категоричен бе проф. Гечев.

Поставете оценка:

5

Оценка 5 от 1 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

2022-03-30

Твоят коментар Cancel reply

x

Check Also

Слънчева сряда, по-хладно по Черноморието

Днес ще преобладава слънчево време, с повече облаци в следобедните часове в западната половина от ...