in

Проф. Стоянович: Заев падна в капана на собствената си глупост, започвайки срещите в София с Борисов

ee7c353ef stoianovich bgnes

Голям гаф за Заев е това, че е започна серията си от срещи в София с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Изключителен дипломатически гаф е да започнеш срещите си с едната от страните, която е опозиционна в полуобявената война, и да искаш после някакъв вид диалог с управляващата страна, това е повече от инвестиция в провал. Още с първата си стъпка падаш в капана на собствената си глупост и второразредно желание да угодиш на колкото може повече хора.

Това коментира пред Българското национални радио историкът проф. Петър Стоянович за посещението на македонския премиер у нас.

Проф. Стоянович дори е изненадан, че след този старт на Заев българските президент и премиер са приели министър-предсидателя на Република Северна Македония.

„Човек като Зоран Заев в един момент трябва да може да надскочи мащаба на провинциален кмет, какъвто беше. За нас е важно този маниер да не се прехвърля сред нашите управляващи и неуправляващи, а тази тенденция е налице“, каза още историкът.

По думите му в Брюксел не искат да възприемат ясните исторически критерии, защото „стъпи ли се на тях, този разговор може да продължи и да премине други граници“:

„А и в ЕС не са свикнали миниатюрни държавни създания като нас да се опъват по какъвто и да е въпрос, а и нашата политика през последните 10 години потвърждава това“.

Проф. Стоянович подчерта, че България има една ясна национална позиция и това не е дезертьорство, а лоялност към националния интерес:

„Мъртъв е всеки български политик, който промени схемата – приетите рамка от от октомври 2019 и декларация на 44-ото Народно събрание“.

Той акцентира на казаното от служебния премиер Стефан Янев, че историците трябва да бъдат извадени от „играта на „Не се сърди човече“ с югозападната ни съседка.

Споделете тази публикация с вашите приятели!

Какво мислиш?

Публикувано от 1DEN.BG

e5b502f34 metodi andreev tv

Методи Андреев за задкулисието: Гущерът има много опашки. При всяка промяна си е късал старата и му е изниквала нова

0242d679d slavi trifonov bgnes

Слави Трифонов: Силата е истината