Home » България » Проф. Христов: Ако служебният кабинет успее да организира честни избори, ще е голям успех

Проф. Христов: Ако служебният кабинет успее да организира честни избори, ще е голям успех

Сподели новината

„От гледна точка на българската национална гордост наложените санкции по закона „Магнитски“ са позорен акт. Това показва, че за пореден път ние не сме в състояние да решаваме собствените си проблеми. (…) Българското общество не е създало имунна система да се справя с демоните на собственото си тоталитарно минало и за съжаление настояще“. Това каза в „Лице в лице“ проф. Иво Христов, кандидат за народен представител от „БСП за България“.

Според него санкциите, които бяха наложени спрямо лица от България, са най-вече в интерес на САЩ: „Тук не трябва да имаме никакви илюзии по този въпрос. Разчиства се теренът в една стратегическа точка – тази в центъра на Балканите, в контекста на противодействието или сблъсъка с Русия и с други стратегически конкуренти в този район“, посочи проф. Христов.

Той оцени работата на служебния кабинет положително и добави, че дори са били надминати очакванията му, тъй като министрите имали куража „да бръкнат в някои миязми, които всички знаехме“, визирайки промените в службите за сигурност и системите на икономиката.

Ако организира (служебният кабинет – бел. ред.) поне избори, които да са честни, това ще бъде голям успех, защото може би ще бъдат първите честни избори за 30 години. Относително честни“, заяви Христов.

Той коментира и твърденията на Атанас Атанасов и Димитър Георгиев, че са били отстранени от постовете си заради залавянето на руски шпиони и „дългата ръка на Кремъл“: „Това очевидно в момента е удобна извинителна бележка, но всички много добре знаят, че в системата на българската сигурност процесите на деградацията не са от вчера. За съжаление това е един процес който започна много отдавна. Върви процес на отрицателна селекция на човешки фактор. Очевидно това е изгодно и затова страната се намира в такова жалко състояние в момента“, анализира Христов.

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената