Home » България » Радев: Не се прихваща самолет, защото имаш политически противник на борда

Радев: Не се прихваща самолет, защото имаш политически противник на борда

Сподели новината

Всички лидери на ЕС категорично са осъдили действията на Беларус по отвличането и принудителното кацане на самолета в Минск. Това обясни президентът Румен Радев от Брюксел.

„Това е в абсолютно нарушение на международното право, на правилата за гражданско въздухоплаване и застрашава безопасността на полетите”, посочи държавният глава, цитиран от Нова тв.

Той заяви, че причината за прихващането на самолета е в разрез с международното право: „Не може да прихващаш самолет, за да го накараш да кацне, защото имаш някакъв политически противник на борда. Това е категорично недопустимо”, коментира още Радев.

В Брюксел лидерите на Европа проведоха и дискусия, свързана с Русия: „До късно дискутирахме темата „Русия”. Знаете, че това е трудна тема за ЕС, но това беше дебат за гласа на разума и трезвата преценка. Той започна с един много балансиран доклад на Жозеп Борел и много европейски лидери ясно изявиха своята тревога от състоянието на отношенията с Русия”, посочи президентът.

Относно отношенията със Северна Македония Радев смята, че е изключително важно час по-скоро да се възстанови политическият диалог на най-високо ниво.

„Аз съм настоявал винаги за този диалог. Благодаря на президента Стево Пендаровски, че прие моята покана заедно да отидем до Рим, за да имаме време да обсъдим всички въпроси. Ще покажем нашата взаимна воля за откритост, приятелство, добросъседство и сътрудничество”, каза още държавният глава.

Дали предстоят нови рокади в службите у нас президентът обясни, че това става по решение на Министерския съвет.

„Там е информацията, там са мотивите, там са предложенията за промени. Президентът подписва укази за промяна, когато има нужда от такава”, уточни Радев.

Факти

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената