in

Радев: Решението на ВСС е в защита на статуквото

Мотивите на служебните министри бяха в защита върховенството на правото. Решението на Висшия съдебен съвет – в защита на статуквото, отхвърлено отдавна от българските граждани. Това показва, че дълбоката реформа в съдебната система е неизбежна.

Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти по време на свое посещение във Велико Търново.

Повод за думите му е отказът на кадровиците да стартират процедура за предсрочното освобождаване на Иван Гешев от поста главен прокурор. Решението дойде в четвъртък, когато Висшия съдебен съвет над 6 часа дебатира внесеното от служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов искане.

“Реформата трябва да гарантира отчетност и отговорност на главния прокурор и истинска независимост в съдебната система. Това значи, че трябва да дадем възможно най-бързо шанс на почтените, способните български прокурори и магистрати да започнат реална борба с корупцията и задкулисието”, посочи пред медиите Радев.

Пред крепостта “Царевец” президентът посочи, че очаква от партиите на промяната да следват ясно посоката, зададена им от българските граждани по площадите в продължение на година. По думите му те трябва да дадат ясна гаранция, че няма да се отклонят от тази посока и ще построят такова правителство, обединено от такива приоритети и цели, че те да бъдат в интерес на българските граждани.

What do you think?

25 Points
Upvote Downvote

Written by 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината.

Заповядайте прочетете полезна информация и тук:

1den.bg - Един ден бг ( 1ден / edin den)

topnovini.eu - Топ Новини  ( top novini )

mneniqta.com - Мненията ком ( mneniyata com )

Новини от България и света - Новините днес - ( novinite-dnes.bg )

Мрежата.ею - Новинарски уебсайтове

10c132965 56234 - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - Борисов верен на себе си: С гол г*з таралеж ще мачкаш… Само това ще ти кажа!

Борисов верен на себе си: С гол г*з таралеж ще мачкаш… Само това ще ти кажа!

b8f650008 5623 - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - Маджарова на обиколка в националния ефир. Прие определението ”бухалка” като комплимент

Маджарова на обиколка в националния ефир. Прие определението ”бухалка” като комплимент