in

Рашков: Гешев разгласи СРС, чиято цел беше конфронтация и притискане на държавния глава, друга цел аз не виждам

d4562e138 rashkov bgnes2

”Материалът, внесен от Янаки Стоилов е подготвен лично от мен и това не е политически документ. Той е подготвен миналата година и е предшестван от сигнали от множество адвокатски съюзи”. Това заяви министърът на вътрешните работи Бойко Рашков по време на изслушване в Народното събрание.

По думите му на тези сигнали ВСС не е обърнал никакво внимание и сега, когато е част от искането за освобождаване на главния прокурор се казва, че са с изтекъл срок на годност.

Той подчерта, че миналата година аз не съм бил член на политически кабинет.

„Миналата година аз не съм бил член на политически кабинет. Когато обсъждах дали да внеса искането, трябваше да го съгласувам с правосъдния министър, но нямах илюзия, че към онзи момент той ще го внесе във ВСС. От момента на включването ми в служебния кабинет му предложих това искане да стане след изборите“, обясни Рашков.

Той обясни, че сигналът срещу главния прокурор Иван Гешев е ориентиран към поведението. „Още от преди стъпването му в длъжност пристигнаха множество сигнали и към президента и към ВСС, но никой не обърна внимание на тези сигнали. След назначаването му се натрупаха множество факти“, допълни министърът на вътрешните работи.

„Ще обърна внимание на свободното и несъобразено със закона изнасяне на данни от страна на Иван Гешев, събрани със специални разузнавателни средства (СРС). На юристите е ясно, че такива данни не могат да се изнасят свободно. Разгласени са публично по разпореждане на главния прокурор“, каза още Рашков.

По думите му целта на Гешев да публикува в сайта на ВСС информация за това има или не президентът имунитет, е „конфронтация и притискане на държавния глава“. „Друга процесуална цел не виждам да има. Такова поведение е инкриминирано според НК“, посочи вътрешният министър.

Той е категоричен, че никой няма право да излага подобна информация публично, защото „засяга интересите и на онези граждани, които нямат връзка с каквото и да било престъпление“.

Споделете тази публикация с вашите приятели!

Какво мислиш?

Публикувано от 1DEN.BG

a01aa99d4 yanaki stoilov bgnes

Янаки Стоилов: ВСС изнесе щита пред Гешев много напред, за да не може никой да повтори това действие

8ff58eb05 toma bikov bgnes

Актьорът Биков с пореден опит да покаже своя талант: Аз съм ходил на протести, но срещу Рашков