Home » България » Рашков: Съжалявам, но отношението на водещите беше повече от обидно

Рашков: Съжалявам, но отношението на водещите беше повече от обидно

Сподели новината

„Съжалявам, просто съжалявам.“

Това заяви тази вечер в предаването „Алтернативата“ по TV1 служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков, цитиран от Епицентър.бг., след като вчера заяви, че ако е на мястото на собственика на bTV, би отстранил водещите на сутрешния блок на телевизията Биляна Гавазова и Златомир Йочев.

Рашков заяви, че съжалява, но остана все така критичен към двамата журналисти: „Аз от 30 години и повече контактувам с журналисти, с които съм в много добри отношения. Винаги съм се отнасял с уважение към тази професия и винаги съм подхождал много отговорно, когато съм поканен да разглеждаме и развием определена тема, която е от моя компетентност, но подобно отношение, на каквото се натъкнах вчера, никога досега не съм забелязвал и чувствал, това беше повече от обидно.“

Рашков съобщи, че според него по отношение на ръководителите на службите, които са в неплатен отпуск трябва да се стигне до крайно решение, защото те са показали, че не заслужават постовете, които заемат.

Той смята и че трябва да се направят промени в законодателството по отношение на дейността на службите.

„От служби, които са призвани да бдят за националната сигурност, те се грижат за себе си и за отделни политици, от които зависят. Досега те бяха в пълната зависимост на предишното правителство и конкретно и лично от неговия ръководител. Те се използваха и като бухалка, и като инструмент за репресии“, коментира Бойко Рашков.

Според него службите биха могли да бъдат подчинени директно на парламента и „дори може те да са независими, но да се отчитат годишно пред парламента“.

„Така ще може да се упражнява външен контрол върху тях, а от друга страна, ще се съхрани тяхната независимост и няма да може така грубо да бъдат ръководени от който и да е политически ръководител, който е спечелил изборите. Може да се стигне и до други удачни решения“, коментира Рашков.

Той отправи сериозни критики и към ДАНС, и към прокуратурата и изказа мнение, че в ДАНС трябва да бъдат сменени не само „ръководните длъжностни лица“, но и „други под тях“.

Според него след излизането на снимките, за които се смята, че са от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов, е трябвало да се направи претърсване в спалнята на премиера и да изследват данните от снимките за кюлчетата, за да събере повече информация от тях.

„Нашата прокуратура е подобна на ДАНС, тя също трябва да бъде реформирана из основи, но като се тръгне откъм главата. Нашата прокуратура беше превърната в политическо оръдие на изпълнителната власт, с което се суспендира конституцията, която въвежда принципа на независимост на съдебните органи“, коментира още Рашков и изрази предположение, че главният прокурор Иван Гешев няма да образува досъдебно производство срещу Бойко Борисов.

Факти

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената