Home » България » Румен Овчаров: Поведението на общинските съветници в София е предателство, сводничество и клиентелизъм

Румен Овчаров: Поведението на общинските съветници в София е предателство, сводничество и клиентелизъм

Сподели новината

От величието до позора има само една крачка. Случи се така, че голямата надежда, че нещо можем да променим и в партията, и в държавата, беше компрометирана. Има няколко варианта за това поведение на общинските съветници от БСП в столичния съвет.

Първият е, че ръководството на ГС на БСП влезе директно в Сглобката. Името на това е просто предателство. Защото идеята, с която ние водихме цялата кампания за София, е че БСП е алтернатива на сглобката , че ще разгради модела „Борисов“.

Вторият вариант е, че БСП изигра мръсната роля на сводника, който осигури терена за Сглобката и на софийско равнище. Третият вариант е, че поведението на общинските съветници е чиста проба клиентелизъм. Директно се купува политическа подкрепа.

Това каза санкционираният по закона „Магнитски“ Румен Овчаров в интервю, публикувано на сайта на БСП.

Според него, политическа подкрепа се купува с пари, с постове, с комисии.

„Вече се вижда какво точно и как се разпределя между гласувалите правилно. Всъщност в нашата ситуация са верни и трите варианта – и предателството, и сводничеството и клиентелизмът. Тъжното е, че тези хора компрометират надеждата и вярата, че ние от БСП нещо можем да променим и в БСП, и в София, и в страната“.

Румен Овчаров посочи, че самата БСП не се е изчистила от клиентиелизма.

„Оказа се, че «малката правда» продължава да побеждава. Това, което се случи с избора в СОС, е тежък удар срещу лявата, социалистическата идея. А лявата идея е, че ти работиш за другия. Не за твоя дребен интерес. Не за твоите комисии. Работиш за всички и преди всичко – за другите. И когато компрометираш точно тази сърцевина на лявата идея, то очевидно ти не работиш за Партията, за хората, а за себе си“.

Бившият министър на икономиката коментира и поведението на лидерът на софийските социалисти Иван Таков.

„Не е въпросът само в Иван Таков. В Градския съвет имахме една много тежка дискусия преди избора на председателя на СОС как точно да се постъпи. Логиката обаче на «малката правда» победи. Също както навремето «малката правда» на тогавашните другари за личното спокойствие и просперитет победи социализма. Днес тя продължава да царства в градската организация“.

Според Овчаров, ситуацията в БСП е подобна на онази, която имахме и през 2003 г. Но тогава БСП беше
първа политическа сила в София. Именно по това време се формира сред съветниците групата на брокерите. Главният брокер беше един от съветниците на Софиянски – Пламен Илиев. Та този човек уреждаше какво ще се случи или не в София. Тогава общината беше се превърнала в тържище на «малката правда». Сега гледаме втори епизод от същия сериал. Страхувам се, че сега ще бъдем и главни участници в него.

Той предупреди, че да се мисли, че ако в партията си затворим очите за провала в СОС проблемът ще се размине от само себе си, ще бъде груба политическа грешка. Трябва да има категорични мерки, ясно разграничаващи позицията на БСП от личните интереси на групата и поддръжниците ѝ.

„Има си органи на партията, които да вземат съответните решения. Но тези хора, които предадоха избирателите си и ни поставиха в тази тежка ситуация, трябва да понесат последствията от делата си“, категоричен е той..

Поставете оценка:
4.3

Оценка 4.3 от 6 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар