Home » България » Румен Радев: Да запазим цените на газа, рискът е чудовищна инфлация
d180d183d0bcd0b5d0bd d180d0b0d0b4d0b5d0b2 d0b4d0b0 d0b7d0b0d0bfd0b0d0b7d0b8d0bc d186d0b5d0bdd0b8d182d0b5 d0bdd0b0 d0b3d0b0d0b7d0b0 - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - Румен Радев: Да запазим цените на газа, рискът е чудовищна инфлация

Румен Радев: Да запазим цените на газа, рискът е чудовищна инфлация

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

“В момента най-малко имаме нужда от нови избори”, обяви пред журналисти държавният глава Румен Радев, който заедно с вицепрезидента Илияна Йотова поднесоха цветя пред Паметника на незнайния войн на 9 май по случай отбелязването на 77 години от победата над нацизма.

“Днес е ден на почит към малкото останали български ветерани от Втората световна война, към всички хиляди българи, взели участие в тази война и към хилядите наши жертви, допринесли с живота си за обединена Европа, в която живеем днес”, допълни той.

Още по темата

9 май 2022 09:20

89

9 май 2022 07:20

93

Президентът коментира, че е крайно неуместно и нездравословно да се говори за България и да се поставят ултиматуми. Думите му бяха по повод изказването на външния министър на РСМ, който твърди, че до юни има вероятност за развитие на въпроса между страната ни и неговата.

“Натискът беше още по-голям миналата година, когато аз и служебното правителство удържахме и два поредни съвета за присъединяване. Този натиск може да се удържи с ясни български позиции, които отчитат не само българския интерес, но и истината”, коментира държавният глава.

Президентът уточни, че в момента страната ни най-малко има полза от нови избори. “Българите са изморени от избори. Това е крайна мярка, но преди всичко стои българския интерес.”, обяви той.

Радев коментира и руското енергийно ембарго: “Трябва да търсим решения, които да бъдат в наш интерес. За разлика от много други държави нашата зависимост от руски газ е голяма. За съжаление през годините не постигнахме диверсификация. Българите са най-бедни и енергийно най-бедни и това трябва да се отчита. Борбата е да се запазят същите цени на доставките”, уточни той.

Според него рисковете са чудовищна инфлация, при която хиляди малки и средни предприятия няма да издържат. Това означава тежка икономическа и социална криза с последствия и за тези, които управляват в момента.

По въпроса за Северна Македония Румен Радев обясни още, че очаква правителството да осъзнава и да отстоява българския интерес.

Той коментира и напрежението в последно време между него и Корнелия Нинова.

“Госпожа Нинова се опитва да избегне подписа си под разрешетелните за износа на оръжие за трети страни, които тя знае много добре, че стигат до Украйна. Тук не става въпрос за договори. Това са частни фирми. Важен е подписа между ведомствената комисия, с който се разрешава износа.”

Очаквам правителството да има ясна представа как живеят българите, какво искат и да се вслушат техния глас.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

2022-05-09

Твоят коментар Cancel reply

x

Check Also

Нова “мода”: Чоплят стените и поглъщат частици от “Св. София” в Истанбул

Нова “мода” причини безпокойства за опазването на “Света София” в Истанбул, след като посетители са ...